Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 6. desember 2004 kl 19.55 Faktor: Tempo, tyll og tåspiss

Prima Ballerina

Faktor har fulgt Ingrid Lorentzen gjennom to hektiske måneder. (Foto: John Andresen)
Faktor har fulgt Ingrid Lorentzen gjennom to hektiske måneder. (Foto: John Andresen)
Faktor har fulgt ballettdanser Ingrid Lorentzen i to måneder, fra hun fikk Telenors kulturpris den 20. september – til hun danser tre store roller i en helaftens ballettforestilling i Den Norske Opera 20. november.

Å følge Ingrid Lorentzen for å lage en dokumentar er en utfordring i seg selv. Som ballettdanser har hun kondisjon og styrke som en toppidrettsutøver, og holder et tempo i hverdagen de fleste ville fått pusteproblemer av.

Ingrid Lorentzen er en av landets mest markante dansere akkurat nå. Hun har realisert ungpikedrømmen om å bli prima ballerina, og som solist ved Nasjonalballetten får hun mange og store roller. I tillegg får hun stadig tilbud innen film, fjernsyn og teater.

Travel permisjon
Tidlig i høst hadde Ingrid permisjon fra operaen for å spille i den utradisjonelle oppsetningen av "Peer Gynt" på Torshovteatret. Permisjonstiden ble alt annet en rolig, dansesolister tar nemlig ikke fri når de har permisjon. De må holde seg i form, og derfor tok Ingrid treningsklasser hver dag i hele permisjonstiden. Og når tilbudene er mange og spennende, er det vanskelig å si nei – for eksempel til sin første koreografijobb. Faktor følger henne på prøver med skuespillerne på "Isslottet" av Tarjei Vesaas, et samarbeid mellom Det Norske Teater og Teatret vårt i Molde.

Tre store roller i samme forestilling
Tempoet ble ikke mindre da permisjonen var over og Ingrid begynte med vanlige prøver i Nasjonalballetten. Tre balletter skulle settes opp som en helaftens forestilling i november, og Ingrid har store roller i alle tre. Nye roller skulle øves inn og gamle innstuderes på nytt, og det som kanskje kan se enkelt og lett ut på scenen, krever mye av danserne. Faktor blir med også på de vanskelige prøvene.

Om Faktor
Faktor er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker Faktor å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket inn i en større sammenheng. Hvert år viser Faktor også noen innkjøpte dokumentarer.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Fakta
Programskaper: Kristine Ramm
Prosjektleder, Program Oslo: Cathrine Wik
Redaktør: Terje Dale
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252

Vises også i Nett-TV