Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 13. mars 2000 kl 19.30 Puls

Puls (ttv)NRK1 mandag 13. mars kl 19.30
Puls

Taushetspliktens høye pris

For to og ett halvt år siden opplevde Hanne Bratlie å miste det kjæreste hun hadde. Datteren Kristin på 18 år tok sitt eget liv. Hanne Bratlie fikk aldri vite at datteren hadde søkt hjelp hos lege etter et selvmordsforsøk, og at det psykiatriske sykehuset hadde sendt 18-åringen hjem uten å varsle familien på grunn av taushetsplikten.

Behandleren trodde at 18 år gamle Kristin ikke lenger hadde planer om å ta livet av seg. Det viste seg å være feil. Familien ble ikke varslet. Dermed fikk moren aldri sjansen til å kjempe for datterens liv.

Hanne Bratlie vil heller aldri få vite hvorfor datteren begikk selvmord. Selv om Kristins behandlere kan sitte med svaret, er taushetsplikten rådende også her.
I Puls i kveld snakker programleder Helene Sandvig med psykiater Finn Skårderud om taushetsplikt i forhold til pårørende.

Dyrere å få sykdom i munnen
Det er ett sted på kroppen du bør holde deg frisk i fremtiden: I munnen! Årsaken er at myndighetene ikke ønsker å bevilge mer penger til tannlegebehandling. Verst går det utover pasienter som er så uheldige å få en sykdom i munnen. Et av forslagene fra Sosial- og helsedepartementet går nemlig ut på å fjerne retten til stønad for operative inngrep i munnens og kjevens bløtdeler.
Puls har møtt Mette-Lise Westheim som for andre gang har fått en godartet svulst i munnen. Svulsten må fjernes. Hadde svulsten sittet på utsiden av kinnet, hadde Westheim fått dekket utgifter til behandling, men fordi den vokser inne i munnen hennes, må hun betale alt selv.

Pål Barkvoll, professor og fagsjef ved Universitetet i Oslo, raser over myndighetenes innstrammingsforslag.
- Det er dypt urettferdig. Forslaget betyr at munnhule og kjeve blir det første området på kroppen hvor pasienter ikke lenger har rett på trygderefusjon i forbindelse med behandling, sier Barkvoll.

Et bedre menneske - helt gratis!
Har du lyst til å få penere hud, bli sterkere, opparbeide en bedre fordøyelse og føle mer velvære i hverdagen? Da kan du kjøpe hudkremer, treningstimer og avføringsmidler for tusenvis av kroner - eller rett og slett bli en sjusover uten å betale et øre. For nå har forskerne funnet ut at vi sover for lite. Egentlig skulle vi legge oss når det blir mørkt, men det gjør vi ikke, og resultatet er at vi sover to timer kortere enn vi skulle. Sju og en halv time nattesøvn er vanlig i dag - og altfor lite hevder søvnekspertene.
Trenger du også gratis tips om hvordan man sovner lettere uten sovemidler? Det får du i Puls.

NRK1 mandag kl 19.30NRK1 mandag 13. mars kl 19.30
Puls

Helene Sandvig er programleder i Puls, her sammen med Finn Skårderud. (Foto: Heiko Junge)

Egenprodusert faktaprogram
Programelder: Helene Sandvig
Prosjektleder: Elisabet Grøndahl
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23048956