Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 30. januar 2003 kl 20.35 Advokatene

Ellen mot systemet

Ellenor Frutt (Camryn Mannheim) kjemper for å gjenopptagelse av en drapssak i
Ellenor Frutt (Camryn Mannheim) kjemper for å gjenopptagelse av en drapssak i "Advokatene". (Foto: 20th Century Fox)
Å sitte på dødscella og vente på gjenopptagelse av saken er ingen spøk. Spesielt ikke når aktor i saken har dødsstraff på sin agenda og aspirerer til å bli statsadvokat etter det kommende valget. Men Ellenor Frutt går på med krum hals i appellsaken.

Etter 12 år på dødscella har Stuart Donovan bare fem uker igjen å leve om dødsdommen mot ham for drap og voldtekt på kjæresten blir fullbyrdet. I forrige episode av ”Advokatene” prøvde Ellenor Frutt å gjenfinne bevismaterialet (organiske prøver m.m.) fra første gang saken var oppe, og lyktes å komme på sporet av det i Philadelfia. Nå vil hun ha det DNA-testet.

I ukens episode får hun ugjendrivelige bevis på at vitnet som så den dømte på drapsstedet, skal ha vært sterkt beruset av alkohol på det aktuelle tidspunktet. Og hun får en tyster i fengselssystemet til å innrømme at han bløffet om at den dømte hadde tilstått forbrytelsen overfor ham.

Bevisforspillelse
I første omgang avviser dommerne gjenopptagelse av saken, men Ellenor gir seg ikke og går til retten med følgende: Staten Pennsylvania har i den foreliggende sak holdt viktig bevismateriale unna retten fordi det klart pekte i retning av frifinnelse… Men hva sier dommerne?

Mer om serien
Den amerikanske serien ”Advokatene” er tilbake med 22 nye episoder, i sin fjerde sesong og med nye vinklinger fra rettssalen der mesteparten av handlingen utspiller seg. Bobby Donnell (Dylan MacDermott) og hans dedikerte medarbeidere i det lille advokatfirmaet Donnell, Young, Dole & Frutt i Boston forsvarer de tilsynelatende rettsløse i samfunnet – og de rike. Bobby og resten av staben har som målsetting at rettssystemet skal komme alle til gode.

Ikke sjelden havner enkelte av sakførerkontorets medarbeidere langt ute på en tynn gren. Klienten de får frikjent i rettssalen, viser seg i neste omgang å utgjøre en reell fare både for dem selv og samfunnet. Eller omvendt, som når den dømte er uskyldig. Problemstillingene skaper moralske dilemmaer, og advokatene må jobbe seg gjennom dem. Serien har høstet stor anseelse, den har vunnet Emmy for beste drama, samt flere amerikanske tv-priser for beste serie. I tillegg har flere av skuespillerne mottatt priser. Den tidligere Boston-advokaten David E. Kelley som er mannen bak serien, står også bak ”Ally McBeal” og sykehus-såpen ”Chicago Hope”.

Rebecca Washington (Lisa Gay Hamilton), den tidligere resepsjonisten i firmaet, har i hemmelighet lest seg til juridikum. Nå er hun tatt inn som partner i firmaet og har kommet seg gjennom det første året som praktiserende advokat. Ny resepsjonist i firmaet er Lucy Hatcher (Marla Sokoloff). En misfornøyd Jimmy Berluti (Michael Badalucco) har sin advokatpraksis hos, men har ennå ikke oppnådd status som partner. Det har heller ikke advokat Helen Gamble (Lara Flynn Boyle), Bobbys gamle flamme. Selv bifaller hun at sjefen har fridd til en av partnerne i firmaet, Lindsay Dole (Kelli Williams), og fått ja. Foruten Dole består partnerne av Eugene Young (Steve Harris) og Ellenor Frutt (Camryn Manheim).

Amerikansk dramaserie fra 20th Century Fox
Originaltittel: The Practice (Serie 4)
I rollene: Dylan McDermott, Michael Badalucco, Lisa Gay Hamilton, Steve Harris, Camryn Manheim, Marla Sokoloff, Kelli Williams og Lara Flynn Boyle.
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf 23 04 74 57