Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 11. oktober 2008 kl 19.55 "Nordkaperen" seiler i Indonesia

Bunkring i Singapore

Nordkaperen seiler i Indonesia: Asbjørn Kløvedal ble kjent med en orangutang. (Foto: Mikael Ib Hansen, DR)
Nordkaperen seiler i Indonesia: Asbjørn Kløvedal ble kjent med en orangutang. (Foto: Mikael Ib Hansen, DR)
Den over hundre år gamle seilskuta Nordkaperen kommer til Singapore-stedet, og det er på tide å fylle drivstoff og handle på markedet for kaptein Kløvedal og mannskapet.

De befinner seg mellom Malakkastredet og Sørkinahavet, og dette er historisk farvann. Kaptein Kløvedal forteller om de gamle oppdagelsene og sjøfarerne som seilte her. Mellom Borneo og Sumatra gikk hovedveien til Kina, og store rikdommer ble brakt denne veien fra Kina til Danmark.

Dansker i Indonesia
Det blir besøk hos en gammel venn av Kløvedal som er direktør i et indonesisk rederi, og de leier en liten båt og drar opp en elv til nasjonalparken der det er et senter for orangutanger.

De møter forstmannen Michael Jæger, som er ansatt av den indonesiske regjering for å forhindre illegal hugst i nasjonalparkene. Han forteller at skogen minker stygt, og 80 prosent av tømmeret er ulovlig hogd av indonesisk tremafia.

Tradisjoner holdes i hevd
Da Nordkaperen passerer ekvator, blir tradisjonen med dåp om bord holdt i hevd.

Kunnskapen om hvordan man seiler et gammelt seilskip har Nordkaperens besetning fått fra en bok som ble skrevet for hundre år siden av Jens Kusk Jensen. Han var Danmarks suverent dyktigste sjømann, og skrev boken for skoleskipene "Georg Stage", "Danmark" og den forliste "København". Kusk Jensen forliste selv fem ganger.

Reisen fortsetter
Kursen settes over Javahavet til den sentrale øya Java. Det er regntid, så det blir nok storm til natten. Avstanden er ca 400-500 sjømil, men i motvind har Nordkaperen en mye lenger vei å seile.

Om serien
Troels Kløvedal besøkte Indonesia på sin første jordomseiling på 70-tallet. I 2006 dro han tilbake, og vi får oppleve livet til sjøs, den fargerike indonesiske kulturen og den imponerende naturen i det sørøstasiatiske farvannet.

I seks tv-programmer har han utforsket Indonesias øyer, hovedstaden Jakarta, landets fryktinngytende vulkaner, eksotiske dyre- og planteliv, dets fascinerende folkeferd og kultur - og ikke minst de mange dansker som i tidens løp har valgt å slå seg ned i Indonesia.

Kløvedal forteller også levende om Indonesias historie fra islams inntreden på 1200-tallet og frem til i dag.

De som er ombord
Besetningen på Nordkaperen består av sønnen Asbjørn (8), datteren Gurli Marie (25), hustruen Else Marie og styrmann Thomas, som har seilt med Troels på verdenshavene i seks år.

På turen i Indonesias farvann har de med seg kameramannen Mikael Ib fra og lydmannen Paul fra Danmark Radio, som begge må sies å være på sitt livs opplevelsesreise.

Dansk dokumentar i seks deler (2006)
Originaltittel: Kløvedal i Indonesien (2:6)
Produsert av Danmarks Radio
Kontaktperson: Berit Ekholdt, tlf 23 04 94 50 / 997 97 743
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no