Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 27. mars 2005 kl 16.00 3xBollywood: Dil Chahta Hai

Indisk film i skuddet

Sid (Akshaye Khanna) forelsker seg i en vakker fraskilt kvinne (Dimple Kapadia)
Sid (Akshaye Khanna) forelsker seg i en vakker fraskilt kvinne (Dimple Kapadia)
I den siste av tre Bollywood-filmer på NRK2 blir vi kjent med tre gode venner, og tre forskjellige skjebner rulles opp.

Filmen begynner med at Siddarth (Akshaye Khanna), bedre kjent som Sid, skynder seg til sykehuset på grunn av en uventet nødsituasjon. Der blir han gjenforent med sin gamle venn, Sameer (Saif Ali Khan). Sameer tilkaller tredjemann i trioen, Akash (superstjernen fra Bombay, Aamir Khan fra "Lagaan"), men Akash nekter å komme til sykehuset på grunn av en uoppgjort krangel mellom ham og Sid.

Filmen bringer oss tilbake til en lykkeligere tid, hvor vi får vite hva som kom imellom de tre nære vennene. Sid var den intellektuelle, alvorlige typen med en skjult kunstnerisk side, mens Sameer var dum nok til å la seg lede av kvinnen i sitt liv. Akash på sin side kunne ikke holde seg til én kvinne. Han var en playboy som erklærte at han ikke trodde på kjærligheten.

Sendes til Australia
Sameer falt uventet for Pooji (Sonali Kulkarni fra "Mission Kashmir"), den unge kvinnen foreldrene vil at han skal gifte seg med. Faren til Akash er oppgitt over sin umodne sønn, og sendte Akash til Australia, hvor faren hadde en forretning. Der traff han på Shalini (Preity Zinta, som også spilte i "Mission Kashmir"), en pike som en gang avviste ham i en nattklubb i Bombay. Hun er forlovet med Rohit (Ayub Khan), men ettersom de tilbringer mer og mer tid sammen, forelsker Akash seg alvorlig.

Sid faller for en vakker fraskilt kvinne, Tara (Dimple Kapadia), men både hans venner og familie kunne ikke godta forholdet.

Til slutt er vi tilbake til nåtiden, og vi finner ut hva som har skjedd med de tre vennene og deres kjærlighetsaffærer.

Filmen "Dil Chahta Hai" var svært populær i India, og var spillefilmdebuten til forfatteren og regissøren Farhan Akhtar.

Bollywood
India har en lang filmtradisjon. Allerede i 1896 ble den første stumfilmen vist på indisk lerret og siden har det gått slag i slag med filmfestivaler og masseproduksjon, med alt fra 1920-tallets mytolgiske sjangre og 1930-årenes sang- og dansefilmer til 1970-årenes actionfilmer.

I Bollywood utenfor Bombay produseres det nå over 900 filmer i året. Bollywood er en egen sjanger i seg selv. Det indiske og pakistanske publikummet er sterke følelelsmennesker, og det er veldig sterkt fokus på kjærlighet, familie og tradisjoner. Nå lages det for øvrig også mange actionfilmer der.

Navnet "Bollywood" oppsto i 1980, og inderne syntes nok det var litt nedverdigende å bli kalt en Hollywood "look alike". Men nå er navnet akseptert både i India og i verden for øvrig.

Indisk spillefilm fra 2001
Originaltittel: "Dil Chahta Hai"
Regi: Farhan Akhtar
I rollene: Akshaye Khanna, Saif Ali Khan, Aamir Khan, Sonali Kulkarni, Preity Zinta, Dimple Kapadia
Pressekontakt: Inger Larsen, tilf: 23 04 74 83