Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 12. februar 2009 kl 19.55 Folk: Rune - dyrenes konge

Danser med tigerhunn

Tiger med klør – du møter både Tinka og dyrepasseren Rune Landås i NRK-serien Folk. (Foto: Trygve Skramstad, Fædrelandsvennen)
Tiger med klør – du møter både Tinka og dyrepasseren Rune Landås i NRK-serien Folk. (Foto: Trygve Skramstad, Fædrelandsvennen)
Den nye NRK-serien Folk viser vei til spesielle mennesker, hverdagsmennesker og hverdagshelter. Første stopp er Kristiansand Dyrepark der Rune Landås er parkens mest profilerte dyrepasser.

Kanskje ikke så rart, ettersom dyrene har en enormt stor plass i Runes hjerte. For Runes liv handler stort sett om dyr. Hjemme i Iveland – utenfor Kristiansand – der han bor med familien, har de 130 dyr.

Rune vokste opp i et hus på landet. Han fikk lov til å ta med seg alle de dyrene han ville hjem, så lenge han stelte pent med dem. Og det gjorde han. Det var nettopp kjærligheten til dyrene som brakte Rune Landås til Kristiansand Dyrepark. Der har han vært tett på de fleste av artene som parken forvalter.

Tinkas matfar
Men det er uten tvil tigerungen Tinka som kom mest under huden på ham. Tinka var Norges første tigerbaby, og ble avvist av mammaen etter fødselen. Det førte til at Rune måtte flaske opp ungen, og de to utviklet et nært og varmt forhold. I nesten ett år var Rune daglig inne hos tigeren og lekte med henne.

I dag bor Tinka i en dyrepark i Sveits.

Rune Landås er oppriktig opptatt av dyrenes ve og vel. Han jobber aktivt hver eneste dag for at dyrene i parken skal ha det bra. For at de skal trives og stimuleres riktig. I følge Rune sjøl, har han verdens aller beste jobb.

Heftig og begeistret
Neste uke blir det gjensyn med en heftig og begeistret kameratklubb høyt i nord.

Da legger Folk turen innom Berlevåg for et gjensyn med mannssangforeningen der – åtte år etter den suksessfulle filmen om koret!

Dokumentar fra NRK Sørlandet (2009)
Programansvarlig: Siv Kristin Sællmann, tlf 40 41 20 19
Programredaktør: Oddbjørn Rosnes, tlf 4781 5458 oddbjorn.rosnes@nrk.no
Kontaktperson: Steinar Dahl, tlf 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no