Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 3. mai 2004 kl 19.35 Michael Moores USA

Sesongens siste Moore

Michael Moore takker for seg med et ekte bilbryllup.
Michael Moore takker for seg med et ekte bilbryllup.
I kveld viser NRK siste episode av "Michael Moores USA" for denne gang. Serien avsluttes med Moores evige kampsak – bilindustriens utflagging og økende arbeidsløshet.

Michael Moore er lei av folk som sier at meksikanerne kommer over grensa og tar jobbene. For som Moore sier, innvandrerne tar bare de dårlig betalte jobbene amerikanerne ikke vil ha.

Det er amerikanske selskaper som tar jobbene fra amerikanerne – ved å flytte arbeidsplassene til Mexico. En stadig større del av USAs bilindustri flyttes over grensen til Mexico. Og stadig flere amerikanere mister jobben til fordel for billig, meksikansk arbeidskraft.

Moore finner ut at han ikke kan være dårligere. Han leier en meksikaner til å gjøre jobben for seg. Liksom-Mikes første oppdrag er å "smugle" en oppsagt amerikansk bilindustriarbeider inn i Mexico og gi ham hans gamle jobb tilbake.

Bilbryllup
Moore vil avslutte sesongen med stil og hylle de rådende verdiene i samfunnet, bl.a. monopolisering. Siden gigantene Chrysler og Daimler-Benz slo seg sammen til ett selskap, bestemte Moore seg for å feire begivenheten som et ekte bryllup med brudepiker, taler og det hele. Men Michael Moore er selvsagt mest opptatt av hva som kommer til å skje med barna (les arbeiderne).

Om Michael Moore
Michael Moore omtales som et helrødt fyrverkeri av en satiriker, aktivist og patriot. Han forarger og morer seere og lesere verden over med sin humoristiske, men flengende kritikk av maktmennesker, korrupsjon og dobbeltmoral i USA. Både i filmene, bøkene og tv-serien bruker han humor som våpen.

Moore slo gjennom med dokumentaren "Roger and Me" i 1989, og vant i 2003 Oscar for filmen "Bowling for Columbine". I høst kom boka "Dude, Where’s My Country?" som suste rett til topps på New York Times’ bestselgerliste. Hans forrige bok, "Stupid White Men", var USAs mest solgte faktabok i 2002 og solgte mer enn fire millioner eksemplarer verden over.

Tv-serien "The Awful Truth", som på norsk har fått tittelen "Michael Moores USA", er tatt opp i 1999. Likevel er den fortsatt skremmende aktuell. Denne første sesongen filmes foran et entusiastisk studentpublikum. Dette gir programmet en egen nerve, og Michael Moore bruker publikum aktivt til å kommentere reportasjene, komme med spørsmål osv.

Innkjøpt amerikansk satiredokumentar
Originaltittel: The Awful Truth
Regissør: Michael Moore
Prosjektleder: Niels Bierge
Pressekontakt: Frøydis Haug, 23 04 99 18/ 98 48 02 78