Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 3. november 2013 kl 20.15 Dialektriket

En besynderlig bergenser


Dialekten er som bunaden. Den er signaturen vår, som forteller oss hvor vi kommer fra og hvor vi hører til. Kan man da være en ekte bergenser uten å snakke bergensk? Bli med inn i verdens strengeste og stolteste dialektrike!

Å plassere folk utfra dialekten er nærmest en nasjonalsport i Norge. Helt fra vi er små, lærer vi å jakte på detaljer i dialekten som kan hjelpe oss med å avsløre akkurat hvor i landet folk er født og har hatt sin oppvekst. For mange er dialekten en viktig del av personligheten, og det ligger en stolthet der, som den vi har til røttene våre.

I andre episode av «Dialektriket» møter Yasmin Syed lederen i supporterklubben til Brann, Roger Lillebøe-Hansen. Han har et brennende hjerte for Bergen, og kaller seg stolt en ekte bergenser.

Men er det ikke noe som skurrer? Eller rettere sagt, noe som IKKE skurrer? For er det mulig å være en ekte bergenser uten å skarre på r-en? Og hvem er det i så fall som bestemmer?

Om serien
Hva er det med nordmenn og dialekter? Bli med Yasmin Syed på en oppdagelsesreise i den språklige galskapen i "dialektparadiset" Norge.

I "Dialektriket" er det oss nordmenn og følelsene våre det handler om, snarere enn eksperter og fakta. For dialektene vekker sterke følelser, fra glede og stolthet til sinne og forakt. I butikken, på bensinstasjonen, på festivaler og i barnehager jakter Yasmin på dialektfølelsene. Hun møter folk med et enormt engasjement og stor kjærlighet til sitt eget språk.

Parallelt med serien inviterer NRK alle til å stemme fram det beste dialektordet i Norge. Aksjonen skjer både på nrk.no og facebook, og vinneren vil bli kåret i siste episode av "Dialektriket".

Norsk underholdende faktaserie i seks deler
Produsert av: NRK Hordaland (2013)
Programleder: Yasmin Syed
Regi: Alexander Vollevik Larsen
Journalist: Hanne Marie Molde
Prosjektleder: Kristin Helgeland Hauge
Presseansvarlig: Helene Amlie, 951 00 299
TV-seere kan kontakte Publikumsservice, 23 04 70 00