Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 16. desember 2009 kl 22.30 Migrapolis: Gjennom sorgen

Tunge tap

Mehnaz Palani, på stedet der Watan ble drept, sammen med vennene hans. (Foto:Hallvard Mørk Tvete)
Mehnaz Palani, på stedet der Watan ble drept, sammen med vennene hans. (Foto:Hallvard Mørk Tvete)
Det finnes ingen fasit for hvordan man takler sorg. Noen må dele sine tanker med andre for å komme videre, mens andre får behov for å skape noe konkret som følge av tapet.

En biltur i 2005 endret Tonje Forbords liv for alltid. På vei hjem fra et sosialt treff sammen med kjæresten eksploderer det ene bildekket og bilen kræsjer. Tonje som sover i baksetet, blir slynget ut av bilen og ender bevisstløs i en grøftekant. Seks dager etterpå våkner hun på sykehuset og får vite at kjæresten er død og at hun selv er lam fra nakken og ned. - Savnet etter Robert er stort. Jeg tenker på ham hver dag. Jeg blir glad òg, for jeg tenker på hvor mye artig vi hadde sammen.

Nå er det gått fire år, og 21-åringen trener hardt for å komme ut av rullestolen. I dag kan hun bevege armene, og det er en seier å kunne vaske ansiktet og sminke seg selv. Tonje har ett mål: Å kunne gå igjen.

Sorg på Facebook
Simon Eriksen Valviks mor døde av kreft for to år siden. Simon ble adoptert fra Ecuador da han var tre måneder gammel og ble svært knyttet til sin norske mor. Kristiansand-gutten bruker sosiale medier aktivt for å bearbeide sorgen og skriver både blogg og er hyppig på Facebook for å dele sine tanker med andre. Men må man dele alt med andre? - Jeg hjelper meg selv når jeg forteller andre hvordan jeg har hatt det, sier Simon.

Faren til Simon sørger på en helt annen måte. Han kan ikke skjønne at det er nødvendig å legge privatlivet ut på nettet. - Jeg forventer ikke at andre skal kunne hjelpe meg med sorgen. Det må jeg gjennom alene, sier pappa Geir Valvik.

Håp
I juni i fjor ble 17 år gamle Watan Faramarzi stukket ned og drept på en lekeplass på Rykkin i Bærum. Tilbake sto et helt ungdomsmiljø som aldri ble det samme igjen.

Hver gang Mehnaz Palani setter seg bak rattet, blir hun minnet om at hun en gang kjørte forbi Watan uten å stoppe for å la ham få sitte på. Tanken plager henne fortsatt.

Mehnaz har en lillebror som var nær kompis med Watan. Umiddelbart etter tragedien jobbet hun for å beskytte broren. Hun fikk samlet ungdommene i nabolaget og startet organisasjonen HYWA som betyr håp på kurdisk. De holder kurs i konflikthåndtering og arrangerer konserter. - For meg lettet det sorgen å gjøre noe.

Egenproduksjon: Østlandssendingen. 2009
Programledere for kveldens sending: Daniel Ruazol, Edin Babic og Rajan Chelliah
Pressekontakt: Sidsel Mundal 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no
LENKER
  • Hjemmeside