Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 2. mai 2005 kl 19.25 Sorte orm

Sorte orm og den røde Pimpernell

Sorte orm (Rowan Atkinson) og Baldrick (Tony Robinson) i BBC-travesti over engelsk historie. (Foto: BBC)
Sorte orm (Rowan Atkinson) og Baldrick (Tony Robinson) i BBC-travesti over engelsk historie. (Foto: BBC)
Under den franske revolusjon hjelper den røde Pimpernell medlemmer av det franske aristokrati i trygghet over Den engelske kanal. Sorte orm inngår et veddemål om at han kan klare det samme.

De overlegne lordene Smedley og Topper er to typer Sorte orm ikke kan fordra. Nå er Smedley og Topper blinde av beundring for en viss engelsk lord som går under navnet den røde Pimpernell. Han skal visstnok ha reddet en mengde franske aristokrater fra giljotinen. Sorte orm inngår et veddemål med de to om at han også skal klare å redde noen franske aristokrater.

Motet ser likevel ut til å svikte Sorte orm. Selvsagt ville det være sinnsykt uforsvarlig å begi seg til Frankrike, slik tilstandene er. Men skal han virkelig bare nøye seg med en fransk karamell på gamle fru Miggins kaffehus?

Revolusjonære i England
Omstendighetene vil at Sorte orm dukker opp på den franske ambassaden i London i samme øyeblikk som franske revolusjonære har tatt makten i huset.

Ambassadør Le Comte de Frou Frou er i ferd med å gå fra vettet da også lord Smedley og lord Topper dukker opp: "Jeg hater dere engelskmenn, med deres kjedelige buksetøy og forbannede doruller. Dere tror visst at alle franskmenn er store elskere, men selv har jeg bare en babygulrot og to petits pois!"

Om serien
Det er ikke riddermentalitet og høviskhet som står i fremste rekke for Sorte orm. Hans fremste karakteristika er renkespill, unnasluntring og feighet. Men man kan jo komme langt med den slags, også.

Seriene om Sorte orm etablerte for alvor Rowan Atkinson som en av de største britiske komikerne. Sorte orm ble tatt godt imot av både presse og publikum, og seriene ble solgt til mange land. Atkinson lagde i alt 24 episoder fordelt på fire sesonger, og vi følger Sorte orm og hans kompanjonger i forskjellige tidsepoker fra 1485-1917.

Innkjøpt engelsk humorserie (1987)
Originaltittel: Blackadder the Third
Episodetittel: Nob and Nobility
Produsert av BBC Worldwide
I de viktigste rollene: Rowan Atkinson (The Black Adder) og Tony Robinson (Baldrick)
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

LENKER
  • Les mer