Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 11. mai 2003 kl 22.30 Migrapolis

Tilbakevending

Valbona Ragi, 15 år, er tilbake i Kosovo, men savner vennene i Norge (Foto: NRK)
Valbona Ragi, 15 år, er tilbake i Kosovo, men savner vennene i Norge (Foto: NRK)
Flyktninger som vender tilbake til hjemlandet møter store utfordringer. Mange takler det, men enkelte gir opp og kommer tilbake til Norge igjen. I Migrapolis denne uka møter vi flyktninger som har ulike erfaringer med tilbakevending.

I 1999 brøt det ut krig i Kosovo. I løpet av noen få uker flyktet flere tusen kosovo-albanere til Norge. Blant dem, familien Ragi fra Obilic kommune i Kosovo. Etter noen måneder på asylmottak i Norge fikk familien sin egen leilighet i Lier kommune utenfor Drammen i egen leilighet. Barna begynte på skole og mor og far fikk jobb i nærmiljøet. De trivdes godt.

Etter at NATO grep inn i Kosovo og utplasserte en fredsbevarende styrke, bestemte familien Ragi seg for å flytte tilbake til Kosovo. To år har gått. Familien bor fortsatt i landsbyen Krushevac i Obilic. Barna har begynt på skole igjen og forholdet mellom kosovo-albanere og serberne har blitt noe bedre.

Men savner familien Norge, hva med levestandarden, hvordan er det å være tilbake i landsbyen, hater de fortsatt serberne?

Valbona Ragi er 15 år, går på ungdomsskole og er vår hovedperson. Hun ønsker å bli lege. Hun savner Norge, vennene, Liertoppen shoppingsenter og synes Drammen er kjempefin by. Hun snakker fortsatt ganske bra norsk. Reporter Noman Mubashir ble invitert med hjem, fikk se bilder fra Norge, og fikk en guidet tur i landsbyen, byen Obilic og innom skolen hennes.

Tilbake til Afghanistan
Ebadullah Farkhari vil tilbringe pensjonisttilværelsen sin i hjemlandet Afghanistan. Reporter Rajan Chelliah treffer den pensjonerte læreren mens han pakker og forbereder seg på å forlate Norge for godt. Riktignok blir det noen visitter her nå og da - barn og barnebarn blir igjen i Norge, mens kona kommer etter om noen måneder. Ebadullah mener at overgangen kan bli vanskeligere for henne fordi det er så strenge regler for kvinner, men han trøster dem begge med at de tross alt kjenner forholdene i hjemlandet godt fra før.

Ebadullah reiser først og fremst fordi han mener at det er bruk for ham i Afghanistan. Tidligere var han rektor der, nå er han engasjert i å bygge en skole. Med seg på flyet denne gangen har han skoleutstyr som han har kjøpt i Norge.

Fram og tilbake
Gricelda Manriquez kom til Norge som politisk flyktning sammen med familien sin i 1981. Etter ni år i her vendte de tilbake til Chile fordi de savnet familien og hjemlandet. De trodde de ville få hjelp til å etablere seg der på nytt. Men det gikk ikke så greit som de hadde håpet. Verken barna eller de voksne fikk den støtten de trengte.

Da mannen til Gricelda ble alvorlig syk i fjor, valgte de å reise tilbake til Norge igjen. Da hadde den eldste datteren allerede tatt det valget flere år tidligere. Før jul i fjor kom Gricelda og mannen og sønnen hennes også etter. Gricelda er glad for å være tilbake her i landet, men hun strever litt. Hun synes det er vanskelig å finne en plass i det norske samfunnet igjen. Akkurat nå har hun praksisplass i en barnehage. Reporter Thanh-Tam Ngo møtte henne i Trondheim.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder Marianne Mikkelsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83