Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 24. april 2003 kl 19.55 Med sjel og særpreg: Slik var Annie

Til minne om et medmenneske

Annie Eid i sin gamle SAS-uniform avbildet sammen med intervjuer Andreas Lunnan
 (Foto: Sverre Krüger, NRK)
Annie Eid i sin gamle SAS-uniform avbildet sammen med intervjuer Andreas Lunnan (Foto: Sverre Krüger, NRK)
Midt i en travel hverdag døde Annie Eid plutselig den 29. oktober i fjor, 80 år gammel. Hun falt om mens hun var i arbeid ved kjøkkenbenken. Annie holdt på å forberede seg til å lære bort kunsten å bake lefser. Samtidig hadde hun all verdens andre gjøremål like rundt hjørnet.

Annie var nemlig et aktivt midtpunkt i Brandbu. Hun var alltid på farten, som lærer og instruktør, besøksvenn, middagsmattransportør for gamle og enslige, revyorganisator og scenedeltaker, vertinne i sitt lille hospits eller på reise i inn- eller utland. Hun var utadvendt og språkmektig, og interessert i alt som skjedde både lokalt og fjernt fra Randsfjordens bredd, der hun stelte sitt lune rede alene etter at ektemannen døde for noen år siden.

I yngre år var Annie flyvertinne i SAS, og fikk oppleve den virkelig store verden. Hun var å finne på mannskapslisten over de aller første som arbeidet seg over Nordpolen, til og fra det fjerne Østen. Etter sin karriere innen luftfarten, vendte hun tilbake til sin kjære hjembygd der hun levde og virket resten av sitt liv.

Et minnesmerke
Om alt dette, og mer til, fortalte Annie Eid til Andreas Lunnan da han i fjor sommer besøkte henne på Brandbu. Hun var rett nok litt betenkt over å bli presentert i eget tv-program, men syntes det virket litt spennende, også...

Før programmet var klart til sending, ble Annie brått revet bort. De flere hundre av slekt og venner som i fjor sommer stelte i stand en storartet markering av hennes 80-årsdag, møttes til en sorgtung og vemodig avskjedsstund i Nes kirke en dag i november. Til ære for en personlighet de alle hadde så godt et forhold til..

Fra den samme kretsen av nære venner fikk NRK sterke oppfordringer om å sende tv-portrettet av Annie, som et minnesmerke over et medmenneske.

Egenprodusert portrett NRK/Tyholt
Programleder: Andreas Lunnan
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53 / 907 75 758