Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 4. januar 2010 kl 20.15 Klasse 10 B

Skal bli blant de beste

Kan man heve en svak skoleklasse ved å sette inn noen av Norges dyktigste pedagoger og gi dem et ekstremt høyt mål? Klasse 10 b ved Sten-Tærud skole i Skedsmo kommune har tatt utfordringen. (Foto: Strix)
Kan man heve en svak skoleklasse ved å sette inn noen av Norges dyktigste pedagoger og gi dem et ekstremt høyt mål? Klasse 10 b ved Sten-Tærud skole i Skedsmo kommune har tatt utfordringen. (Foto: Strix)
Kan man heve en svak skoleklasse ved å sette inn noen av Norges dyktigste pedagoger og gi dem et ekstremt høyt mål? Klasse 10 b ved Sten-Tærud skole i Skedsmo kommune har tatt utfordringen. I løpet av vårsemesteret skal de gå ut fra grunnskolen som en av de beste klassene i landet.

I kveld er det premiere på dokumentarserien "Klasse 10 b". Ti mandager fremover følger vi elevene i deres siste semester på grunnskolen. Målet er å gå fra å være en svak skoleklasse til å bli en av landets beste. De vanlige lærerne byttes ut med ni håndplukkede pedagoger, som sammen skal sørge for å gi elevene det grunnlaget de trenger for å fullføre videregående skole.

Det er Strix som har produsert denne serien, og som har kommet seg inn bak lukkede dører i skolen. Filmteamet tilbrakte hele vårsemesteret i klasserommet til klasse 10 b. Resultatet er blitt en dokumentarserie på ti episoder.

Både elever (og foresatte) og lærere har fått se serien før premieren. Alle har uttrykt at de opplever den som en sannferdig gjengivelse av skolehverdagen. "Klasse 10 b" er en observerende dokumentar der ingenting er iscenesatt.

Første episode
Det er første skoledag etter juleferien, og klasse 10 b møter spent sine nye lærere for første gang. De ni pedagogene vet ingenting om de nye elevene sine, verken at Magnus var borte 49 av 85 skoledager i forrige semester og står i fare for å stryke i ti fag, eller at Ole Andreas aldri deltar i gymmen fordi han ikke skjønner vitsen med faget.

Alle, både elever og lærer, håper på en ny og frisk start. Men for å finne ut hvilken jobb pedagogene har foran seg, må elevene kartlegges i alle fag. Resultatene er langt dårligere enn forventet, og de nye lærerne må klekke ut en ny plan. Først og fremst må de gi elevene tilbake troen på seg selv og troen på at skole er spennende. For uten motivasjon blir det umulig å løfte klasse 10 b opp blant de beste klassene i landet.

Norsk dokumentarserie i ti deler
Produsert av Strix
Produsent: Malin Østli, 922 53 934
Pressekontakt: Silje Marie Lien, 23 04 41 01/975 25 287
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900