Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 6. april 2005 kl 22.30 Migrapolis: Disiplin

Oppdragelse og verdier

Amar Faiz har eget modellbyrå, og designer sin egen kleskolleksjon (Foto: NRK)
Amar Faiz har eget modellbyrå, og designer sin egen kleskolleksjon (Foto: NRK)
Karyn Bennett-Lund prøver å forstå hva de driver med i Nyskolen – en skole basert på direkte demokrati der elevene selv bestemmer hva og hvordan de skal lære. Chelliah Rajan er på Sinsen skole, en flerkulturell skole i Oslo, og vi møter unge Amar Faiz som er glad for at han har fått en streng oppdragelse.

Nyskolen i Oslo er basert på tanken om at: "Skolen er barnas samfunn. Der skal det være godt å være". Hver skoledag begynner med et frivillig allmøte der elevene og lærerne bestemmer hva de skal gjøre. Avgjørelser fattes etter prinsippet om: "En stemme for hver person". Elevene er alltid i flertall. Elevene bestemmer selv sine egne regler, og hvilken straff de skal få hvis de bryter dem.

– Etikken for elever i andre skoler er tuftet på skrekken for avstraffelse. Her har vi fellesskap som er viktig. Nyskolen har maksimum 80 elever. Hvis det blir mer, vil det bli vanskelig med direktedemokrati, forteller styreleder Sunniva Sandanger.

Gjenvinner kontrollen
Lærerne på Sinsen skole har hatt mye bråk og problemer blant elevene. Men nå har de satt i gang et prosjekt for å gjenvinne disiplinen. De samlet alle lærerne, foreldrene og elevene for å bli enige om hvilke regler som skulle gjelde. De laget en en liste med ting man ikke har lov til, og ble enige om at de skulle bruke gjensitting som straff hvis reglene ble brutt. Hvis en elev bryter en av reglene, får de et kryss på listen. Hvert kryss koster elevene ti minutter. Både lærere og elever er svært fornøyd med den nye ordningen.

- Sinsen skole er en flerkulturell skole med mange forskjellige oppfatninger om oppdragelse og verdier. Derfor er det viktig at skolen er tydelig på hvordan vi vil ha det her, slik at elevene kan føle seg trygge, forteller Guri Abelsen.

Streng oppdragelse
Amar Faiz, som i dag er 19 år gammel, fikk en streng oppdragelse med fysisk avstraffelse. Da han var sju år, ble han sendt på en knallhard pakistansk kostskole. I dag driver han modellbyrå med 40 modeller, han designer sin egen kleskolleksjon, han er stylist og jobber i klesbutikk. – Respekt for læreren din er svært viktig i Pakistan. Her i Norge respekterer man ikke en gang sine egne foreldre, sier Amar.

- Jeg var aldri russ. Jeg hadde ikke tid, jeg måtte jobbe med klær, forteller Amar entusiastisk mens han forbereder seg til Oslo Fashion Week. De fleste av skolevennene til Amar jobber i dag på MacDonalds eller Rimi.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen, tlf: 91 54 06 26 marianne.mikkelsen@nrk.no
Pressekontakt: Inger Larsen , tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
Vises også i Nett-tv.