Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 15. februar 2005 kl 23.15 Utsyn: Rumsfelds krig

Rumsfeld på krigsstien

USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld. (Foto: USA Defence Departement)
USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld. (Foto: USA Defence Departement)
USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld og krigen i Irak gås etter i sømmene av reportere fra det amerikanske tv-selskapet Public Broadcasting Service og avisen Washington Post.

Temaet i kveldens dokumentar er forsvarsminister Donald Rumsfelds rolle under forspillet til og i etterkant av krigsutbruddet i Irak. Dokumentaren tar utgangspunkt i bakgrunnen for at president George W. Bush valgte nettopp Rumsfeld som sin forsvarsminister.

Krigstretthet i emning?
Med alle de oppdrag det amerikanske forsvar har rundt om i verden – konstant på vakt i Afghanistan og med daglige tap i Irak – slår nå amerikanske offiserer alarm og advarer mot at det samme forsvaret er på grensen til å rakne.

Forsvarsminister Rumsfeld har gått for langt, hevdes det. Faren er at det amerikanske militære styrker ikke vil makte å møte den neste store konflikten som måtte oppstå, på en effektiv måte.

De samme kildene hevder at det amerikanske forsvar er overanstrengt og demoralisert. De hevder videre at forsvarsminister Rumsfeld har ansvaret for denne situasjonen, og at han kom til Pentagon (USAs forsvarsdepartement) fast bestemt på å endre form og innhold til USAs militærvesen.

Tross alle tilbakeslag i Irak hevder forsvarsminister Rumsfeld at USAs militære er mer enn rede til å takle framtidige konflikter. For Senatets forsvarskomité la han nylig fram en oversikt som viser at 2,5 millioner amerikanere allerede har meldt seg til frivillig militærtjeneste. Rumsfeld poengterte at det militæres problem ikke er innsatsvillige rekrutter, men styringen av sine ressurser.

Rumsfelds "krig" med Pentagon
Dokumentaren undersøker Donald Rumsfelds omstridte oppgjør med byråkratiet innenfor Pentagons vegger, en strid Rumsfeld sies å føre dels for å styrke kontrollen over landets militære styrker, dels for å fornye kampmetodene til det amerikanske forsvar.

Rumsfelds taktikk går ut på å vende seg vekk fra de konvensjonelle militære styrker og i retning av Pentagons Special Operations-styrker. De amerikanske spesialstyrkene har, i kombinasjon med støtte fra CIA, gjort underverker i samarbeid med lokale styrker i Afganistan.

Før krigen i Irak satte Rumsfeld igjen Pentagon til side og forlangte en ukonvensjonell plan for krigføringen. Rumsfeld ønsket raskere enheter – mindre og smidigere – og færre falne.

Rumsfelds kritikere viser på sin side til at hans unkonvensjonelle grep har marginalisert den amerikanske konsentrasjonen av tropper og satt tryggingen av landet etter krigsutbruddet på sidelinjen, sammen med sikkerheten til krigsfangene.
Amerikansk dokumentar (2004)
Originaltittel: Rumsfeld’s War
Produsert av: PBS
Kontaktperson i Programinnkjøp Dokumentar: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64, gunilla.gaarder@nrk.no
Pressekontakt: Steinar Dahl , tlf. 23 04 74 57