Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 20. januar 2000 kl 20.30 Økotrim

Økotrim

NRK1 torsdag 20. januar kl 20.30
Økotrim

I kveld setter Økotrim søkelyset blant annet på legatbestyrerne som kan ha langt høyere honorar enn Norges best betalte styreformenn. I enkelte tilfeller deler de ut 300 ganger mer til seg selv enn til dem de skal hjelpe! Økotrim råder ellers folk til å søke om avtalefestet pensjon, AFP, før de nye pensjonsreglene trer i kraft. De vil nemlig føre til at mange AFP-pensjonister taper titusenvis av kroner hvert eneste år.

Sist uke viste Økotrim hvor enkelt det er å få tak i noen av de rundt 500 millioner kronene legatene fordeler til norske studenter hvert år. I kveld fokuseres det på dem som deler ut legatene - legatbestyrerne. De har enda enklere adgang til millionene og lever fett av å styre veldedige fond. I enkelte tilfeller deler legatbestyrerne ut 300 ganger mer til seg selv enn til legatsøkerne!

Du taper titusener på nye pensjonsregler
Politikerne synes lønnstakerne får for godt betalt med ordningen avtalefestet pensjon, AFP, fra fylte 62 år. Særlig synes regjeringen delpensjonistene får for mye i lommeboken. Nå er nye forskrifter rett rundt hjørnet. Det vil føre til at mange AFP-pensjonister taper titusenvis av kroner hvert eneste år. Vi har regnet på de nye reglene, og Økotrims råd er klart; løp og søk AFP snarest råd!

Det er nemlig ikke sikkert at du får den hjelpen du trenger sånn på stedet, heller. Vi har møtt en kvinne som har holdt på ett år for å få det hun har krav på. Og ennå er ikke pensjonen hennes ferdig utregnet...

Den effektive nettprisen ingen tilbyr
Økotrim fortsetter å vise deg nye måter å drive effektiv strømlevering på. Denne gangen har vi besøkt kunder og netteiere i Trøndelag. Kundene der betaler mer i nettleie vinterstid enn resten av året. Grunnen er at belastningen på nettet er størst i de kaldeste månedene når folk fyrer. Dersom kundene bruker mindre strøm om vinteren, slipper e-verket å bygge ut strømnettet. Og det sparer kundene penger på. Dermed vinner alle. Kunder som senker innetemperaturen får lavere strømregning, og e-verket slipper å bygge ut nettet. Systemet er også miljøvennlig, men likevel er det ingen andre norske nettselskaper som tilbyr differensierte nett- tariffer.

Samordning av pensjoner
I Økotrims drama \"Gategourmet\" gjør Berit (Jorunn Kjeldsby), Carsten (Øystein Røger) og Anita (Hilde Olausson) klart til frokost, lunsj, middag og salg av tollfrie varer om bord i flyene. Men praten går livlig. Denne gangen er det Berit som er bekymret for moren Ellinor, som går en fattigere pensjonisttilværelse i møte enn det hun hadde forventet. Til sin store forbauselse oppdager moren at staten samordner pensjonen fra Pensjonskassen og Folketrygden!
Er samordning et slags lureri som gjør at folk ikke får det de har betalt for - både tjenestepensjon og folketrygd? I studio sitter advokat og pensjonsekspert Alexandra Plahte med gode råd.

NRK1 torsdag kl 20.30

Egenprodusert fra Fakta-avdelingen
Redaktør og programleder: Steinar Mediaas, tlf. 23042553
Vaksjef: Hedvig Bjørgum: tlf. 23045454, 64876893(priv)
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123