Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 29. mai 2001 kl 22.00 Brennpunkt: Gjeteren fra Holmlia

Gjeteren fra Holmlia


Abdi var en av Oslos barneranere. Allerede som 12-åring startet han sin kriminelle løpebane. Han ble tatt for ran, tyverier og vold. Men ingen klarte å sette en stopper for hans oppførsel fordi han var under 15 år. Abdi har vokst opp på Holmlia i Oslo, men foreldrene er fra Somalia. Foreldrene så til slutt ingen annen løsning enn å sende Abdi til slektninger i deres hjemland. Brennpunkt har vært med Abdi til Somalia.

I Somalia møtte Abdi en kultur som ikke aksepterte hans oppførsel. I løpet av året måtte han lære å oppføre seg som en voksen. Somalierne er nomadefolk, og Abdi måtte lære seg å gjete kameler og ta ansvar i familien han bodde hos. Nå er han tilbake på Holmlia. Har oppholdet i Somalia hjulpet?

Ingen reaksjon
Før Abdi reiste til Somalia, ble han tatt for en rekke lovbrudd. Han stjal fra butikker, ranet mennesker og truet folk med kniv. Verken foreldre, skolen, barnevernet eller politiet klarte å få Abdi inn på et annet spor. Han visste at selv om han ble tatt for grove lovbrudd, fikk han ingen reaksjoner.

Abdi hadde aldri vært i Somalia før han som 14-åring reiste til byen Burao nord i landet. Der bodde han i ett år for å lære somalisk språk og kultur. Målet var at Abdi skulle bryte med det dårlige miljøet og sin destruktive oppførsel.

Er det riktig at barn under 15 år skal få holde på med alvorlig kriminalitet uten at de blir møtt med reaksjoner? Slik det er i dag blir barn under 15 år brukt av eldre lovbrytere til å utføre ugjerninger, fordi de vet at det ikke får noen konsekvenser. Politiet ønsker å få muligheten til å møte unge lovbrytere med reaksjoner, selv om de er under den kriminelle lavalder, som er 15 år.

Egenprodusert samfunnsdokumentar
Programansvarlig Ole Jan Larsen, tlf: 23 04 26 03/ 93 42 45 79
Redaktør Alf R. Jacobsen, tilf: 23 04 90 92
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
1.Etter å ha vokst opp på Holmlia i Oslo, ble Abdi sendt til Somalia for å bryte med sin kriminelle løpebane (Foto: Ole Jan Larsen)
2. Abdi som kamel-gjeter i Somalia. (Foto: Ole Jan Larsen)