Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 20. juni 2003 kl 20.45 Norske kvinner i Hollywood

James Bond-pike og sex-symbol

Julie Ege oppnådde kultstatus som steinalderkvinne i
Julie Ege oppnådde kultstatus som steinalderkvinne i "Creatures the World Forgot" fra 1970 (Foto: Niels Solberg Film Archives)
Julie Ege fikk sitt første gjennombrudd som Frøken Norge, og hadde deretter en mindre rolle i "Stompa til sjøs". I 1969 dukket hun opp som en av mange vakre kvinner i "James Bond i hemmelig tjeneste". Etter hvert fikk hun både kultstatus og ble kjent som internasjonal pinup.

Sandnes-jenta Julie Ege er fortsatt i mediebildet, over 30 år etter at hun først dukket opp på lerretet. I fjor ga hun ut erindringsboken "Naken", og fortalte åpent om sin kamp mot brystkreft.

Ege valgte å utdanne seg som sykepleier etter å ha levd jetset-livet i London. Fra å ha oppnådd kultstatus etter en rekke komedier og grøssere på 70-tallet, jobber hun nå på Radiumhospitalet. Etter karrieren i England hadde hun noen småroller innen norsk film. Blant annet dukker den veldreide blondinen opp som seg selv i "Den siste Fleksnes" og i fjernsynsserien "Blodsbånd".

Nye kvinner søker lykken
Også i dag forsøker flere norske kvinner å slå gjennom i Hollywood. I filmbyen møter vi tre norske kvinner som forsøker å få sitt gjennombrudd der drømmer oftere blir knust enn oppfylt.

– Jeg tror ikke det har blitt noe lettere siden Greta Gynt og Sigrid Gurie slo gjennom, heller verre, sier regissør og produsent Øyvind Asbjørnsen. – Skal du nå frem må du være pen, dedikert, dyktig – og i tillegg ha en solid porsjon flaks.

Om "Norske kvinner i Hollywood"
I denne dokumentarserien i fire deler blir vi bedre kjent med norske jenter som gjorde drømmen til virkelighet: Greta Nissen, Vera Zorina, Anne Lise Ruud, Sigrid Gurie, Greta Gynt og Julie Ege. Jentene har to ting til felles: De har alle norsk bakgrunn og har gjort karriere i Hollywood.

- Vi har utelatt Liv Ullmann og Sonja Henie og valgt å fokusere på de mindre kjente norske Hollywood-damene, sier produsent og regissør Øyvind Asbjørnsen.

Julie Ege er nok det navnet som lyder mest kjent for nordmenn i dag. Men alle de seks kvinnene har et imponerende antall filmer eller tv-serier på merittlisten.

I siste del av dokumentaren får vi også møte noen norske jenter som søker lykken i dagens Hollywood.

Samproduksjon
Prosjektleder: Charlo Halvorsen
Produsent: Asbjørnsen og co
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96