Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 18. november 1999 kl 21.40 Dokumentar: Folkets fiender bygde landet

Dokumentar: Folkets fiender bygde landet


NRK1 torsdag 18. november kl 21.40
Dokumentar: Folkets fiender bygde landet

Tidenes største slavearbeidersystem

De var erklært \"statsfiender\" eller \"folkets fiender\", menneskene som var Stalins største arbeidsstokk under industrialiseringen av Barentsregionen. Et tv-team fra SVT2 har møtt noen av slavearbeiderne fra den tiden. Programmet forteller om da \"folkets fiender\" var en forutsetning for kommuniststatens eksistens.
Hundrevis av mennesker fra hele Sovjetunionen ble fengslet og sendt nordover for å bygge opp den sosialistiske arbeiderstaten. Også frivillige og entusiastiske idealister fra Norge, Sverige og Finland reiste til Barentsregionen for å ta del i anleggsarbeidene. Men de ble raskt internert i arbeidsleire på slavevilkår som etter hvert tok livet av de fleste. Hver eneste vei, jernbane, industri og havn i området ble bygget opp av slavearbeidere.
Men den røde terroren i nord begynte ikke under Stalin. Allerede i 1920 bygget Lenin den første konsentrasjonsleiren noen mil sør for Arkhangelsk. Det var en ren dødsleir. På Lenins ordre ble tusenvis av politiske motstandere utnyttet og systematisk likvidert. Leirens hovedbygninger var det gamle klosteret og biskopkatedralen i Cholmogory.
På øyene i Kvitsjøen etablerte Stalin flere arbeidsleire som systematiserte straffe- og avlivningsmetodene. Tv-teamet besøker en av disse leirene, som ble lagt til et gammelt kloster, Solovetskij i Kvitsjøen. Det ligger på den første øya i den store GULag- arkipelet.
Historieprofessor Alexej Kiseljov forteller i programmet om industrialiseringen av nordvest- Russland og den russiske delen av Barentsregionen. Han har tatt doktorgrad på temaet, og en av de første som har hatt tilgang til arkivmateriale om tidenes største slavearbeidersystem.

NRK1 torsdag kl 21.40

Bilde (Via Scanpix/Internett)
Som ung gutt ble sjøkapteinen Vasilij Korelskij vitne til massehenrettelser ikke langt fra Lenins dødsleir i Cholmogory.

For Stalin var den enorme borgen rundt klosterkomplekset på Solovetsøyene i Kvitsjøen et ideelt sted å prøve ut hvor effektivt og nedbrytende arbeidsleirene kunne drives.

Dokumentar fra Sveriges Television, SVT2
Reporter: Christian Hedlund
Pressekontakt i Fakta/Innkjøp:Gunilla Gaarder, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123

\0\0\0