Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 13. august 2006 kl 20.30 Herskapelig: Eidsvold Værk

Ønsker velkommen til Eidsvoll

Herskapelig: Toppen Bech besøker Cecile Mathiesen på Eidsvold Værk. (Foto: NRK)
Herskapelig: Toppen Bech besøker Cecile Mathiesen på Eidsvold Værk. (Foto: NRK)
Toppen Bech tar turen til Eidsvold Værk som rommer en lang og spennende historie. Vi blir med innenfor dørene på hovedgården, stasjonsbygningen og Eidsvollsbygningen.

I Hovedbygningen på Eidsvold Værk bor Cecile Mathiesen, "en verdensborger plassert på det norske bondelandet av Haaken S. Mathiesen". Ekteparet bygget den moderne hovedbygningen på bedriften Eidsvold Værks eiendom på femtitallet.

I dag er Cecile enke, men en dyp kjærlighet til naturen holder henne i evig sving. I tillegg har hun et storslagent hjem å ivareta, med fantastisk kunst og møbler som gjør huset til et flott smykke. Toppen Bech oppsøker også Ceciles sønn Haaken Eric på Roligheten og hans kone Jorun.

På stasjonsbygningen møter Toppen Bech en olympisk stasjonsmester – i Bjørn Dæhlies skikkelse. Stasjonsbygningen på Eidsvoll må sies å være den mest herskapelige i Norge, og lokale Dæhlie lar seg ikke be to ganger da Toppen Bech ber om en liten omvisning.

Til slutt går turen til selveste Eidsvollsbygningen og historien om Carsten Ankers gode dager og virke. Inntil han i en alder av 76 år går konkurs og engelske kreditorer overtar. I dag står den norske stat som eier av vårt riksklenodium.

Om serien
Herskapelig er en opplevelsesserie for alle som er interessert i kulturhistorie, estetikk, hus, hage, storgårder og herregårder. Med Toppen Bech som omviser åpnes dører til en verden de færreste ante eksisterte – i hvert fall ikke i Norge.

Programmet er sendt tidligere.

NRK Underholdningsavdelingen
Programleder: Toppen Bech
Produksjonsleder: Berit Ruud Bekken
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf 23 04 99 18/988 588 80