Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 28. januar 2001 kl 20.10 Lonely Planet: Pakistan

Lonely Planet: Pakistan (t)

NRK2 søndag 28. januar kl 20.10
Lonely Planet

Pakistan i fortid og nåtid

Den reisende reporter Neil Gibson begynner sin reise gjennom Pakistan i landets største by Karachi. Her snubler han tilfeldigvis over et filmteam som er i ferd med å lage en film om Jinnah, Pakistans grunnlegger. Dette er bare én av flere opplevelser Gibson deler med oss kveldens utgave av Lonely Planet.

Innslaget fra filminnspillingen gir oss et spennende innblikk i landets historie. Men Karachi har mye mer å by på. Spedalskhet er fremdeles et stort problem blant byens fattigste, og Neil besøker et spesialsykehus. Etterpå tar han hestevogn til Saddar Bazaar, et av byens største markeder hvor han kjøper en shalwar kamiz, den klesdrakten de fleste pakistanske menn bruker.

Fra Karachi er det en 17 timer lang togtur til den 4000 år gamle byen Multan, hjemstedet til islams mystikere. Neil ankommer akkurat i tide for Urfestivalen hvor hellige menn hvert år faller i trance. Neil får spådd sin fremtid av en fugl, får turbanen fylt med løk og besøker det praktfulle Derawar Fort.

Neste stopp på reisen er Lahore som en gang var sentrum for Mogul- imperiet, og som nå regnes for å være Pakistans kulturelle og kunstneriske hovedstad. Her besøker Neil den engelske kolonialismens siste bastion, Aitchison college, og den fantastiske Badshahi-moskeen som er en av verdens største.

Så går turen videre med buss de 40 milene til grensebyen Peshawar. På grunn av nærheten til Afghanistan er byen full av smuglergods. Og som Neil oppdager etter en tur på byen, kan man stort sett kjøpe hva som helst. Neil besøker også det legendariske Khyberpasset og ser virkelighetens \"Porten til India\".

En kort flytur bringer Neil til den vestlige delen av Pakistan og den eksotiske Chitraldalen. Spillet polo ble oppfunnet her. Neil tilbringer også et par dager samme med kalashfolket, som man mener er etterkommere av Alexander den store. Rundreisen avsluttes med en tre dagers strabasiøs trekkingstur. Belønningen er å få oppleve den praktfulle utsikten fra Rush Peak.

Om serien
Lonely Planet er et velkjent begrep for de reisevante. Reisebøkene fra all verdens land selger i milliontall til ryggsekkturister som ønsker seg tips om enkle og billige måter å ta seg frem i verden på. Også de prisbelønte tv-programmene gir nyttige tips og råd, og reisemålene blir samtidig presentert på en særegen og morsom måte av de unge reporterne. I dag er fjernsynsprogrammene like kjent som bøkene, og har anslagsvis 30 millioner seere. I Lonely Planet er koffert bannlyst. Det samme er tradisjonelle turistattraksjoner, overfylte strender, luksushoteller og guidede turer. Lonely Planets reportere tar oss med til stedene vi må utforske selv.

NRK2 søndag kl 21.10
Tidligere sendt 31.10.99

Fakta - innkjøpt
Originaltittel: Lonely Planet
Produksjon: Pilot Production (1998)
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf. 23 04 98 41(anne- marie.astad@nrk.no)