Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 8. oktober 2001 kl 19.30 Verdensmester

Geografisk spørrelek med Jon Michelet

Jon Michelet seilte på de sju hav i sin ungdom – nå leder han den geografiske spørreleken Verdensmester på NRK2. (NRK-foto: Ole Kaland)
Jon Michelet seilte på de sju hav i sin ungdom – nå leder han den geografiske spørreleken Verdensmester på NRK2. (NRK-foto: Ole Kaland)
Forfatter, redaktør og globetrotter Jon Michelet blir programleder for ”Verdensmester”, en geografisk spørrelek som skal sendes mandager og onsdager på NRK2. – Min interesse for geografi går helt tilbake til barndommen. Jeg drev omgivelsene til vanvidd med mine geografiske quiz-leker, sier han.

Selv er Michelet spesialist på geografiske navn som begynner på M, og det er ikke mange som har klart å sette ham fast.

”Verdensmester” er en slags blanding av strategispillet Risk og det populære brettspillet Trivial Pursuit, bare enda mer spennende. For i ”Verdensmester” konkurrerer man om å erobre hele verden - nesten bokstavelig talt. Hovedpremien er nemlig en reise jorda rundt.

Seerne kan delta
Seere med digital mottakerboks kan delta - fra sofakroken! Det er første gang denne teknologien brukes i NRK.

- NRK2 skal være en digital lekegrind, hvor vi vil teste ut morgendagens fjernsynsteknologi, forteller Lars Lønne, rådgiver for nye medier.

Med publikum i studio skal Jon Michelet lose seerne gjennom 52 episoder med geografispørsmål i høst og neste vinter. Men seere med nye mottakere fra Canal Digital kan også være med i konkurransen. Bare ved å bruke fjernkontrollen kan de velge svaralternativer og måle kunnskapene sine mot deltakerne i studio. - De første epsiodene blir underholdende nok, og først seinere på høsten kommer interaktiviteten på plass, forteller Lars Lønne.

Hvordan foregår spillet?
I hvert program vil det være to deltakere som konkurrerer mot hverandre om å erobre verden og bli Verdensmester. Deltakerne får velge seg en verdensdel, og deretter får de spørsmål om historie, sport, kultur, politikk etc. fra denne verdensdelen. Svaret befinner seg et eller annet sted på verdenskartet. Det viktige for deltakerne er å ringe inn området på kartet så nøyaktig som mulig.

For eksempel kan spørsmålet være: Hvor må du dra for å se Leonardo da Vincis berømte maleri Mona Lisa? Hvis deltakeren vet at svaret er Paris i Frankrike, gjelder det å finne byen på kartet og ringe inn området. Er man helt sikker, kan man sette et flagg på stedet, noe som vil gi den høyeste scoren dersom svaret er riktig.

Poeng blir til kilometer
Det er to måter å vinne spillet på, men bare én måte å bli Verdensmester på. For å kunne titulere deg som Verdensmester må du nemlig erobre alle verdensdelene. Men du kan likevel vinne spillet uten å ha erobret hele jorden, for den av deltakerne som har flest poeng ved programmets slutt, utropes til seierherre og går videre til neste runde. Alle poengene som vinneren samler med seg underveis, vil bli omgjort til kilometer og betalt ut som en reise så langt kilometerne rekker.

- Men den riktig store premien får du først hvis du legger hele verden for dine føtter. Da er du nemlig sikret en reise jorda rundt! sier Jon Michelet.

Egenproduksjon fra NRK Troms
Programleder: Jon Michelet
Prosjektleder: Morten Johansen, 77 66 17 13/77 66 12 54
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23 04 89 56, 90 15 82 12
e-post redaksjonen:Verdensmesteren

Bilde
Jon Michelet seilte på de sju hav i sin ungdom – nå leder han den geografiske spørreleken Verdensmester på NRK2. (NRK-foto: Ole Kaland)