Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 5. november 2007 kl 19.55 Faktor: Bettys lykkeprosjekt

Å tenke positivt betyr alt

Betty Johnsen er rammet av brystkreft, men nekter å la seg knekke (Foto: Lasse Berre)
Betty Johnsen er rammet av brystkreft, men nekter å la seg knekke (Foto: Lasse Berre)
Brystkreft rammet den aktive og livsbejaende Betty Johnsen (43), og slo henne helt ut på "siden av samfunnet". Men Betty er en kriger, og hun kjemper seg tilbake gjennom sitt eget kappløp mot "Mount Everest".

Betty er musiker og sosialarbeider, og ensgasjerer seg i tillegg i utallige prosjekter. Hun blir hele tiden spurt om hvorfor hun driver med alle sine prosjekter, hvorav "Lykkeprosjektet" er det viktigste akkurat nå. – Jeg har mitt Mount Everest. Mine prosjekter er etapper på vei mot toppen, tilbake til livet og 25 nye år i arbeidslivet, sier Betty. Nå drar hun med seg andre brystkreftrammede på veien ut av sykdommen og mot lykken.

"Kalenderpikene"
Betty så filmen "Kalenderpikene", historien om en kvinne som vil samle inn penger til å pusse opp pårørenderommet på avdelingen hvor hennes mann er innlagt for kreftbehandling. Denne damen får laget en kalender med godt voksne damer som modeller, som de selger til inntekt for sykehuset og får inn store summer.

Betty ble inspirert, og laget sitt eget kalenderprosjekt sammen med Kreftforeningen, billedkunstneren Kristine Maudal og fotografen Lasse Berre. Hun er selv en av de 12 kalenderdamene. De øvrige 11 er også rammet av brystkreft.

Å leve med frykten
Underveis i prosessen med kalenderen får hun dårlige nyheter. Røntgenbilder viser mulig tilbakefall, og hun må inn til ny operasjon. På dette tidspunktet får hun et videokamera og dokumenterer hverdagen sin underveis. Så viser det seg at symptomene har forsvunnet, hun får bygget opp nye bryster og ny selvtillit. Men konflikten ligger i dette: den stadige frykten for tilbakefall kontra det å komme tilbake i normalt gjenge.


Norsk dokumentar fra NRK program riks, Trondheim
Prosjektleder: Henning Skjæret, tlf: 73 88 12 00 henning.skjaeret@nrk.no
Kontaktperson: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no