Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 15. januar 2008 kl 19.55 Berulfsens pengebinge: Oppfinnelsen penger

Oppfinnelsen penger

Torkjell Berulfsen og sparegrisen (Foto: Sigurd Fandango)
Torkjell Berulfsen og sparegrisen (Foto: Sigurd Fandango)
Pengene er en oppfinnelse like banebrytende som oppfinnelsen av hjulet. Men uten tillit mister den sin verdi.

- I dag er det som en felles puls slår gjennom verden. All handel baserer seg på penger av ulik valuta, enten de er av plast, papir eller metaller. De fører til aktivitet overalt hvor de befinner seg. De hjelper oss å standardisere, og de skaper sammenlignbarhet. Jeg har sett på mine reiser at pengene har et språk hele verden forstår. De er med på å gjøre verden mindre, men også forskjellene større, sier Torkjell Berulfsen

Elektron
"Berulfsens pengebinge" bringer oss til elven der eventyret, eller som enkelte hevder marerittet, startet. Det var ved vestkysten av Tyrkia, i det lille riket Lydia. Her fant man for 2500 år siden metallet Elektron. Det inneholdt både gull og sølv. Metallstykkene ble stemplet med ulike bilder, slik at folk kunne se at de hadde godkjent vekt. Oppfinnelsen revolusjonerte handelen, og resultatet var at kongen av Lydia ble styrtrik og søylene reiste seg raskt.

Fra daler til dollar
Det å finne metall for å prege mynter har alltid vært viktig, slik som i Hall i Østerrike. Der fant man store sølvforekomster og begynte å prege thalere som så fikk navnet daler og til slutt endte opp som dollar, den viktigste mynten i nyere tid.

Men oppfinnelsen har ikke alltid fungert. I Tyskland etter første verdenskrig var det billigere å fyre med tyske mark enn å fyre med ved. Det forteller oss, sier Torkjell Berulfsen, at Pengeoppfinnelsen fungerer kun så lenge vi alle tror på den. Den er basert på tillit, ene og alene.

Om serien
Med utgangspunkt i Torkjell Berulfsens slentrende, informative og assosiative stil inviteres seerne til en reise i pengenes historie - fra enkle byttemidler som stein og kakaobønner til dagens "virtuelle" nettpenger på plastkort. Berulfsen skal vise at penger alltid - også i dag - angår absolutt alle og styrer våre liv. Visste du at regjeringer har drevet med falskmyntneri? - At en svensk 10-daler fra 1644 veide 19,7 kg?

Serien deles opp i temaer som skatt, krakk, makt, børs, gambling og byttemiddel - for å nevne noen. Historiske fakta parallellføres med dagens situasjon, gjenkjennbar og lett forståelig for seeren. Som i foregående serier vil det bli brukt ironiske, humoristiske "rekonstruksjoner", og vi vil reise jorda rundt for å sette begrepet penger i et bredest og mest mulig allmennmenneskelig perspektiv.

Førsteamanuensis Svein H Gullbekk ved Kulturhistorisk museum ved UiO er seriens medforfatter og medvirker gjennom hele serien.

Underholdningsserie i 8 deler
Produsert for NRK av Nordisk Film (2007)
Prosjektleder: Hanne Hopland
Manus og regi: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen, tlf: 911 64 716 / 23 04 40 79
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no
Blir også sendt onsdag 16. januar på NRK2.