Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 5. juni 1999 kl 22.05 Fakta på lørdag: Vesle Dieter må på vingene

Fakta på lørdag: Vesle Dieter må på ving


NRK1 lørdag 5. juni kl 22.05
Fakta på lørdag: Vesle Dieter på vingene

Drømmer, mareritt, vilje til å leve

Han så de første flyene i sitt liv da de allierte bombet landsbyen hans. Det var da den lille gutten bestemte seg for å bli flyver. I kveldens fascinerende dokumentar får vi høre den rystende historien om Dieter Denglers dramatiske liv som tysk krigsbarn, amerikansk jagerflyger, krigsfange i Laos og flyktning i Sør-Asia.
Den internasjonalt anerkjente regissøren Werner Herzog har laget et gripende portrett av flygeren Dieter Dengler, som er den første og eneste av de amerikanske pilotene som sensasjonelt klarte å rømme fra et fengsel i Nord- Vietnam.
Ved hjelp av halvdokumentariske sekvenser, historiske bilder og intervjuer med Dieter får vi et sterkt innblikk i pilotens dramatiske liv.
18 år gammel dro tyskfødte Dieter Dengler til USA for å realisere drømmen om å bli pilot i det amerikanske luftvåpenet. Som stjernepilot ble han skutt ned over jungelen i Laos i Nord-Vietnam i 1969, fengslet og torturert.
I dokumentaren er den nå middelaldrende Vietnam-veteranen tilbake i Laos, hvor han forteller detaljert om de endeløse og redselsfulle 136 dagene i fangeleieren, før han klarte å rømme sammen med en kamerat. Kameraten ble fanget og halshogd. Selv klarte Dieter å holde seg skjult i jungelen til han helt utmattet ble reddet av et amerikansk helikopter.
- Døden ville ikke ha meg. Men bare ved å være så nær døden, vet man hvordan det er å virkelig være i live, fastslår Dieter, som ikke legger skjul på at månedene før han flyktet fra helvete som krigsfange i Vietnam forfølger ham den dag i dag.
Kveldens prisbelønte dokumentar kan man ikke flykte fra...
I dag bor Dieter Dengler i et luksuriøst hus i fjellet nær San Francisco - alltid med ekstra forsyning i matkjelleren.

NRK1 lørdag kl 22.05

Bilde (via Scanpix/Internett)
Vietnam-veteranen Dieter Dengler er tilbake i Laos 28 år etter at han ble skutt ned over jungelen i Nord- Vietnam.

Tysk dokumentar fra 1997
Regi : Werner Herzog
For mer informasjon: Gunilla Gaarder, Faktaavdelingen, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123