Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 8. september 2003 kl 23.10 Dok1: Dok1: Blåveispiken

Et norsk Gjøkeredet

Ragnhild Lindås fotografert på den tiden hun ble tvangsinnlagt som psykiatrisk pasient uten å være sinnssyk – for 45 år siden. (Foto: Privat)
Ragnhild Lindås fotografert på den tiden hun ble tvangsinnlagt som psykiatrisk pasient uten å være sinnssyk – for 45 år siden. (Foto: Privat)
Utrolig, men sant: Ragnhild Lindås fra Sauda har vært tvangsinnlagt psykiatrisk pasient siden hun var i 20-årene - uten å være sinnssyk. I dag er hun 66 år og deler skjebne med om lag et halvt tusen andre nordmenn i lignende situasjon.

Ragnhild var en gang en lettere psykisk utviklingshemmet ung kvinne. Familien greide ikke å ta seg av henne og forsøkte å finne plass til henne på en av de to institusjonene for psykisk utviklingshemmede i Sør-Rogaland. Men det var ikke plass, og etter en natt på glattcelle hos politiet havnet ungjenta på sinnssykeasylet på Dale. Det var sommeren 1956.

Overmedisinert til psykose
I de 45 årene som er gått, har Ragnhild vært tvangsinnlagt på psykiatriske institusjoner, selv om legene ikke kunne påvise sinnssykdom. Ikke før etter flere titall års innleggelse dukker psykosen opp, et stykke ut på 90-tallet, antagelig pga. "overdådig medisinering" som det står i Ragnhilds legejournal.

Drømmen om noe eget
"Eget hus med hage, blomster og trær" er hva Ragnhild ber om – etter et langt liv bak murene på Dale. Knapt tre år fikk hun være utenfor institusjonen, utplassert på en gård på Jæren. En lignende periode var hun plassert på to forskjellige psykiatriske institusjoner på Jæren. Først i 2001 fikk Ragnhild komme hjem til Sauda for godt, etter å ha vært feilplassert i psykiatrien i 45 år.

HVPU-boblen
For Ragnhild ble HVPU-reformen en boble som brast, heller ikke i dag er det plass for henne i noe bokollektiv for psykiatrisk utviklingshemmede.

Hun er ikke den eneste. Det er om lag 500 andre psykisk utviklingshemmede i velferdslandet som har akutt behov for høvelig bolig. Dersom utviklingen fortsetter som nå, vil Ragnhild aldri få sin vesle hage med blomster og trær.

Innkjøpt norsk program
Regi: Hans Eirik Voktor
Produksjon: Stavanger Filmselskap/Progma AS
Kontakttelefoner: Giert Melum/Stavanger Filmselskap,51 52 36 41/51 89 32 58/400 600 53
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 (gunilla.gaarder@nrk.no)
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57