Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 15. august 1999 kl 20.25 Profil: David Helfgott

Profil: David Helfgott (t)


NRK2 søndag 115. august kl 20.25
Profil: David Helfgott

Kontroversiell pianist

Den australske pianisten David Helfgott har trykket danskene til sitt bryst, og gjester landet ofte. Dansk fjernsyn har kvittert med å lage et nærgående portrett av den omdiskuterte musikeren.
Filmen \"Shine\" gjorde David Helfgott verdensberømt. Plutselig var livshistorien til den bemerkelsesverdige pianisten kjent over hele verden. Helfgotts karriere skjøt på ny fart. Samtidig nådde diskusjonene rundt ham nye høyder. For hvordan forholder man seg egentlig til en etter manges mening fordums stor pianist, som igjen så gjerne vil, men kanskje ikke helt får det til? Og hva med Helfgotts store psykiske handikap?

Vidunderbarn
I \"Shine\" fortelles historien om en uhyre begavet gutt, som vokste opp under særdeles vanskelige familieforhold i Australia. Hardt tuktet av sin far, slet det lysende pianotalentet seg gjennom en tøff barndom. Skadene på sinnet ble stadig tydeligere ettersom årene gikk.
Sammenbruddet kom i voksen alder, da Helfgott var på høyden av sin karriere. Deretter fulgte mange mørke år, der han gikk inn og ut av psykiatriske institusjoner.
Så kom filmen - og ny berømmelse. For \"Shine\" oppnådde enorme seertall over hele verden, og ble belønnet med Oscar. David Helfgott spilte selv på Oscar-festen. Utnyttet av kommersielle krefter? spurte mange seg. Verdensturné ble arrangert i kjølvannet av filmen, og Helfgott trakk fulle hus. Men er han fortsatt en stor pianist?
Kritikerne mener antall konsertgjengere ikke står i stil til kvaliteten. David Helfgotts verdensturné har de kalt en kynisk utnyttelse av klaverets svar på elefantmannen. En psykisk syk mann er gjort til en pengemaskin, omgitt av et ukritisk og tilbedende publikum.

Gjensidig kjærlighet
Kveldens danske dokumentar har fulgt David Helfgott under et lenger opphold i Danmark, der tiden ble brukt til både konserter og ren ferie. Helfgott kaller Danmark sitt andre hjemland,
og danskene elsker ham tilbake.
Konsertsalene er fulle når Helfgott inntar podiet, og publikum lar seg kysse og klemme av en eksaltert pianist. Helfgotts kvaliteter får karakter nettopp fordi publikum aksepterer ham med alle hans sider, hevder innbyggerne i landet Helfgott stadig vender tilbake til.

NRK2 søndag kl 20.25
Tidligere sendt 15.2.98

Bilde (via Scanpix/Internett)
David Helfgott ser på Danmark som sitt andre hjemland, og danskene elsker ham tilbake.

Kunst, kult, kultur - innkjøpt
Pressekontakt: Anna-Marie Normann. tlf 23 04 78 53
Dansk produksjon