Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 25. september 2002 kl 19.30 Villmark

På to hjul langs Malmbanan

Bobo Nordenskiöld sykler gjennom svensk Lappland over til Norge sammen med Anne-Li Rönngren og Jeffrey Lamont Davis i serien
Bobo Nordenskiöld sykler gjennom svensk Lappland over til Norge sammen med Anne-Li Rönngren og Jeffrey Lamont Davis i serien "Villmark". (Foto: Gardar Sjödin, SVT)
Ofotobanen – på svensk Malmbanan – har hundreårsjubileum i år. På svensk side legger Bobo Nordenskiöld med følge ut på sykkel, med kurs for Norge. I kveld bærer det av gårde på den gamle rallarveien, parallelt med jernbanetraseen.

Turen går på mountainbikes fra Abisko i svensk Lappland over til Rombaksbotn i Norge, innerst i Ofotfjorden. Her foregikk for mer enn hundre år siden et gigantisk anleggsarbeid, byggingen av Ofotbanen/Malmbanan.

Mountainbikens far
Med seg på turen har Bobo amerikaneren Jeffrey Lamont Davis, som forteller om da han og kompisene oppfant mountainbiken i California tilbake på 70-tallet.

Guide på turen er Anne-Li Rönngren, vaskeekte Riksgränsen-flicka, som kan fortelle om rallarlivet og mytene, om Svarta Björn og om det harde livet som rådde under byggingen av banen. De tre sykler Rallarvägen, veien som rallarene bygde for å transportere materiale til traseen. Etterlevninger og spor etter rallarene finner man den dag i dag der oppe.

Om serien
Den svenske reporteren Bobo Nordenskiöld treffer i løpet av ni sendinger bl.a. norske villmarkshelter som risikerte sine egne liv for å redde andres i grensefjellene mellom Norge og Sverige under krigen. Det bærer på sykkeltur til Norge når Jeffrey Lamont Davis (identisk med mannen som introduserte mountainbiken) tar med Bobo langs den historiske rallarveien fra Abisko i Lappland til Rombaksbotn i Nordland. Foruten turene til Norge, skal
vi på kano-safari langs Värmlands og Dalslands kanal, til Alaska for å fiske på tre ulike laksearter, på høstjakt i Jämtlandsfjellene etter rype, på Østersjø-kryssning i en nesten hundre år gammel seilskute, på fotosafari etter villdyr sammen med innfødte masaier i Kenya og
på tindebestigning i Mount Kenya (5199 m.o.h.). Til sist blir det besøk i ”svensk skisports vugge” Tärnaby, kjent for sine alpinstjerner i verdenseliten, på let etter den ideelle, jomfruelige snø.

Svensk utvekslingsprogram i ni deler fra SVT
Programleder: Bobo Nordenskiöld
Producer: Karin Nordström
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57