Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 23. juli 2005 kl 22.20 Fakta på lørdag: Skjønnhetsakademiet i Kabul

Kvinners skjønnhet i Kabul

Alt fra underholdningsmusikk til det å pynte seg var straffbart under Talibans regime i Afghanistan. Etter frigjøringen trådte en gruppe amerikanske damefrisører til med et estetisk utviklingsprosjekt: Å gi Kabuls kvinner hårfrisyren tilbake!

En gruppe damefrisører fra New York stiller opp i Kabul. De vil lære afghanske kvinner å stelle håret. I Liz Mermins elleville dokumentar om "skjønnhetsakademiet" i Kabul ser vi hvordan de amerikanske frisørene blir tatt imot og hvordan denne formen for kulturpåvirkning forløper.

Ingen kulturkollisjon
Eksperimentet førte ikke til noen kulturkollisjon – afghanske kvinner viser seg å være meget opptatt av håret sitt. Og derfor ivrige etter å lære om stell og styling.

Men også under Taliban var de opptatt av hår og frisyrer. Vi hører den ene spennende historien etter den andre om hvordan kvinnene pleide å gjemme seg i sine burkaer for å oppsøke hemmelige hårsalonger. Stadig på jakt etter en pen frisyre.

Skjønnheter i burka
"Da Taliban kom til makten, stengte de alle pikeskolene, sparket kvinnene ut av universitetet og sa opp alle kvinner som hadde jobb utenfor hjemmet," forteller regissøren Liz Mermin som står bak dokumentaren i Fakta på lørdag.

"De sparket også en hel rekke kvinner som ikke passet inn i Talibans agenda. Dermed ble mange familier uten inntekter under Taliban. Mange lærerinner, kvinner fra departementskontorene og sekretærer måtte seg om etter nye måter å skaffe penger til familien på. Hårsalonger var omtrent det eneste som gikk an å starte innenfor husets fire vegger, så en rekke kvinner som aldri hadde drevet med noe slikt før, satte i gang."

"Og mange av dem klarte å brødfø seg og sine på denne måten under Taliban," forteller Liz Mermin.

"De tok bestillinger fra kvinner som skulle i bryllups- og forlovelsesselskaper, noe som alltid er svære begivenheter i Afghanistan. Selv om kvinnene bare kunne løfte av seg burkaen når de var alene i et rom sammen med andre kvinner, var det fortsatt like viktig for dem at de så flotte ut på håret."

Amerikansk dokumentar (2004)
Originaltittel: The Beauty Academy of Kabul
Produsert av: Noble Enterprise Production
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57