Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 6. mai 2009 kl 22.30 Migrapolis: Et sted går grensen

Hva er god grensesetting?

Are Karlsen har skrevet boka
Are Karlsen har skrevet boka "Foreldrelappen" , en håndbok i barneoppdragelse. Her er han sammen med barna Ronja og Ludvik. (Foto: Arne Raanaas, NRK)
Det skal handle om barneoppdragelse i Migrapolis denne onsdagen. Alle er enige om at barn ikke skal krenkes, men det er ikke alltid lett for foreldre å vite eksakt hvor grensen går.

Are Karlsen er forfatter av boka "Foreldrelappen", en håndbok med kjøreregler for god oppdragelse. Han innrømmer at han ikke klarer å følge alle gode råd han selv kommer med. Det vanskeligste, og samtidig det viktigste, er å være konsekvent og ha gode rutiner.

- Jeg prøver å holde fokus på det positive barna gjør, sier Karlsen. - For det man gir oppmerksomhet på, forsterker seg.

Are hadde selv en oppvekst med fri barneoppdragelse. Men som far mener han det er viktig å være mer tydelig i voksenrollen.

Seksbarnsmor fra Somalia
Hodoo Ali Aden er 39 år gammel og seksbarnsmor. Hun kom til Norge fra Somalia i 1993 og bodde først ti år i Kristiansand. Nå bor familien på Stovner. Hodoo har tidligere jobbet i barnehage i seks år. Nå jobber hun for Minoritetsspråklig ressursnettverk en gang i uka, der hun bidrar med leksehjelp for norsksomaliske barn.

Hun og mannen Abdi Sheik Mohamed kjenner seg ikke igjen i påstanden om at det i deres kultur er vanligere å slå barna enn det er i Norge.

- Man slår ikke sitt eget kjøtt og blod, sier Abdi Sheik Mohamed. - Men et klask på rumpa, med beskjed om å gå på rommet, er ikke det samme som å slå, mener Hodoo Ali Aden.

Faste rammer
Reza Elka er lærer på Heggdal skole i Asker. Han må takle skolehverdagen med urolige elever og er vant til å sette grenser både for egne og andres barn.

Da han vokste opp i Iran, tok det ett minutt fra elevene gikk inn i klasserommet til boka var oppe og de satt som tente lys foran læreren. Det hendte at læreren slo. I dag opplever Elka at det er mange pulter som skal flyttes på og generelt mye uro før undervisningen kommer i gang.

- Man må vise fra første dag hva som er forskjellen på lærer og elev, mener Elka. Barna blander seg fort inn og vil bestemme.

Sønnen, som nå er voksen, hadde ADHD-lignende problemer i oppveksten. Det ga familien noen utfordringer. - Da lærte jeg hvor viktig det er med faste rammer og rutiner og oppfølging av dette, sier Reza Elka.

Flerkulturelt magasin
Produksjon: NRK Østlandssendingen (2009)
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 – 951 00 299
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
Hjemmeside: Migrapolis


LENKER
  • Migrapolis