Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 16. november 2003 kl 23.15 Migrapolis

Uten norsk i Norge

Hong Tran har bodd i Norge i over to år, og har hittil klart seg bra uten å kunne norsk. (Foto: NRK)
Hong Tran har bodd i Norge i over to år, og har hittil klart seg bra uten å kunne norsk. (Foto: NRK)
Hvis det norske språket er nøkkelen til det norske samfunnet, så har Hong, Simon og Anneliese bodd i Norge en stund uten denne nøkkelen. Men blir man motivert til å lære seg norsk hvis man likevel klarer seg uten?

Hong Tran fra Vietnam har bodd i Norge i over to år uten å kunne norsk. Men mangelen på norskkunnskap hemmer ikke Hong i å utføre sine daglige rutiner. Hun handler i vietnamesiske butikker, klipper håret i vietnamesisk frisersalong, og går til vietnamesisk lege når hun er syk. Hun har også klart å skaffe seg en jobb på en vietnamesisk restaurant.

– Mine arbeidsoppgaver er å rydde bordene og hjelpe til på kjøkkenet. Derfor trenger jeg ikke å snakke norsk, forteller Hong. Selv om hun greier seg bra med sitt morsmål foreløpig, så tror hun ikke at hun kan leve i Norge uten å kunne norsk. – En dag vil jeg få barn, og da må jeg beherske norsk slik at jeg kan hjelpe barna med leksene. Dessuten ønsker jeg å følge med i det som skjer i samfunnet jeg lever i. Uten norsk kan jeg ikke lese norske aviser, og se eller høre nyheter på tv og radio, sier Hong.

Nekter å lære norsk
Ikke alle mener at det er nødvendig å lære seg norsk, selv om man bor og jobber i Norge. Simon Weaver fra Birmingham i England har vært i landet i seks år, uten å ta et eneste norskkurs. Han nekter å lære seg norsk, og mener at det er et valg som må være opp til hvert enkelt menneske. Simon har klart seg i Norge med å jobbe som kokk på flere utesteder i Oslo, og gjennom å dele husvære med fire andre engelskspråklige barkolleger. – Dessuten snakker jo de fleste nordmenn engelsk, sier britiske Simon.

Norsk nødvendig
Norge er fjorder og fjell, nydelig natur og midnattssol, Lofotvegg og laftet tømmerhus. Her finner du den norske folkesjela, mener språklærer Tove Jane Fjeldstad. Hun skreddersyr språkkurs for folk som vil lære mer enn bare grammatikk. For språk er kultur og liv, og blir man kjent med kulturen, er det også lettere å tilpasse seg språk og folk.

Anneliese Panzer fra Østerrike er en av dem som benytter seg av Tove Jane Fjeldstads kurs. Hun flyttet fra Østerrike sammen med mann og to barn for tre år siden, og har greid seg ganske godt uten å snakke norsk. Noen problemer har det likevel vært. Det er ikke lett med lege og tannlege, og hun må le når hun tenker på hvordan hun så ut på håret etter sitt første frisørbesøk i Norge. Nå er det altså nok, nå går hun for alvor inn for å lære norsk.

Reportere i dette programmet er Lotten Christiansen, Hung Ba Mai og Ingjerd Skrede.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83