Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 21. september 1999 kl 20.20 Antikviteter og snurrepiperier

Antikviteter og snurrepiperier (ttv)


NRK1 tirsdag 21. september kl 20.20
Antikviteter og snurrepiperier (2:8)

Samler fajanse, spiser gammel mat

I kveldens program tar programleder Kjell Fuglehaug oss med til Rolf H. Gran i Tønsberg. Han har en imponerende samling med Egersund fajanse. Den gamle matretten aubin er kanskje ukjent for de fleste.
Rolf H. Gran har samlet fajanse i 27 år. Blant annet har han åtte forskjellige middagsserviser - noen komplette til 24 personer - så der i huset er det neppe noen problemer å dekke store selskaper.
Aubin, bil og sang
Gerd Wicklund Hansen og Frode Aga skal i kveld lage aubin. Det er en gammel middagsrett med nyrer og hjerner fra kalv eller svin som hovedingredienser.
Ellers får vi som vanlig se nærmere på en veteranbil. Denne gang er det Gunnar Haukeland som har tatt med sin Ford T 1925.
Ellen Ørnes viser oss et variert utvalg med antikviteter, og Veslemøy Solberg og Sven Ohrvik fremfører blant annet den populære rallarvisa om Cecilia og rallaren.

Aubin
1 kalve- eller svinenyre
1 kalve- eller svinehjerte
1 stor ss margarin
2 ss hvetemel
4 dl kraft
1 knivsodd kajenne
en halv dl vin
800 g kokte poteter
1 ss smeltet margarin
en halv dl melk
1 egg
salt
Hjerter og nyrer skjæres i to og vaskes godt i litt eddikkvann. Skjæres så i terninger etter at de store årene er fjernet. Brunes i margarin. Hjertet må småsurre en time før nyrene brunes og has i sammen med hjertet. Lag en tykk brun saus og ha i kajenne og vin. Legg alt i en ildfast form. Lag en potetpuré og legg den oppå som lokk. Stekes i ca en halv time i stekeovn til potetene er gyldne. Serveres med en god salat til.

NRK1 tirsdag kl 20.20

Bilder (via scanpix/internett)
1. Programleder Kjell Fuglehaug og antikvar Ellen Ørnes (Foto: Truls Løtvedt)

2. Programleder Kjell Fuglehaug (Foto: Truls Løtvedt)

Egenprodusert underholdning fra NRK Hordaland
Prosjektleder Ole-Bjørn Kringstad
Programleder Kjell Fuglehaug
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83