Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 30. oktober 2004 kl 22.25 Fakta på lørdag: Jeg er Barbie

Under huden på en Barbie

Tyske Angela på pikeværelset med Barbie-dukkene sine. (Foto: ZDF)
Tyske Angela på pikeværelset med Barbie-dukkene sine. (Foto: ZDF)
Amerikanske Cindy Jackson (49) ville oppfylle barndomsdrømmen om å bli som Barbie: Oppvakt, viljesterk og vellykket. I sinn som i skinn?

I "Fakta på lørdag" møter vi også den langt yngre tyske jenta O-Ton Angela. Hennes hovedbeskjeftigelse er å være og opptre som om hun var Barbie. Men hun har ingen penger til å koste på seg de nødvendige kosmetiske operasjonene – ennå. Dessuten tenker hun på å skaffe seg en utdannelse.

Guinness-Barbie
Ikke så med Cindy Jackson – hun står oppført i Guinness Rekordbok som den kvinne som har gjennomgått flest skjønnhetsoperasjoner i verden. Cindy er en av dem som Michael Jackson pleier å pludre med om skjønnhetskirurgi.

Cindy har fått oppfylt barndomsdrømmen om å bli Barbie. Selv sier hun at bak dette sofistikerte ytre gjemmer alltid den lille Ohio-jenta seg, den jenta hun engang var. Cindy tjener godt til livets opphold på sine mange oppdrag som skjønnhetskonsulent.

IQ som et geni
Men bak de utallige operasjonene hun har gjennomgått, og som hun har kunnet finansiere takket være en arv på en million dollar, gjemmer det seg mange tunge stunder fra ungdomstiden.

Cindy er utstyrt med en IQ som nærmer seg geniets, men i klassen på skolen ble hun behandlet som den stygge andungen. Av foreldrene som bare hadde øyne for hennes vakre storesøster, ble hun oppdradd som en gutt.

Så flyktet Cindy til London og forsøkte å slå gjennom som rockestjerne. At hun mislyktes, var noe hun tilskrev sitt stygge utseende.

Under kniven
Det var etter denne opplevelsen, i 1988, at hun begynte å legge seg under kniven.

Drømmen var å bli mest mulig lik barndommens Barbie, ikke en blek feminin etterligning, men en uavhengig kvinne med ben i nesen.

Selv om de mange operasjonene har svekket immunsystemet, er Cindy likevel glad for at ethvert trekk hun hadde arvet fra sin far, nå er utvisket.

Tysk dokumentar (2003)
Originaltittel: Ich bin die Barbie
Produsert av: ZDF
Kontaktperson i Programinnkjøp Dokumentar: , tlf. 23 04 93 64,
Pressekontakt:Steinar Dahl Gunilla Gaarder, tlf. 23 04 74 57 ()