Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 17. mai 2008 kl 21.55 Hva ville Wergeland?

En kontrasfylt 200-årsjubilant

Forfatter Rune Kippersund (t.h.) og Hans Olav Brenner i grottefjellet under villa Grotten som Henrik Wergeland bygde. Bak troner en marmorbyste av hovedpersonen i programmet. (Foto: NRK)
Forfatter Rune Kippersund (t.h.) og Hans Olav Brenner i grottefjellet under villa Grotten som Henrik Wergeland bygde. Bak troner en marmorbyste av hovedpersonen i programmet. (Foto: NRK)
NRK feirer 17. mai med et eget program om Henrik Wergeland som ble født for 200 år siden. Vi blir med programleder Hans Olav Brenner gjennom Oslo på jakt etter kunnskap om vår store dikter.

Henrik Wergeland hadde rykte på seg for å være ranglefant og en bråkmaker, men "han følte vel at han var av et litt annet kaliber enn de fleste han gikk sammen med her," som Edvard Hoem sier til Hans Olav Brenner i løpet av sendingen.

Levende og full av kontraster
Brenner har lest hundrevis av sider om mannen. Henrykt over å finne ut at han ikke var en kjedelig poet, men snarere en høyst levende og kontrastfylt person, møter han forfattere som har Wergeland som emne i anledning 200-årsdagen. Det er flere av forfatterne som overrasker, for i Wergelands følelsesregister var det ikke bare munterhet og glede, hissighet, medlidenhet og mangel på "slet lune", det var enda mer…

Hans Olav Brenner gjør det ikke bare lett for seg selv når "hele familien" skal få noe å glede seg over i et program om Wergeland.

Nære Wergeland
For å komme nærmere Wergeland og hans tid står programlederen opp før solen (til noe han trodde skulle være et stille Oslo), finner bilder av dikterens far (Nikolay Wergeland) i Stortinget, drar til Akershus (hvor Wergeland bodde fra han var 11 til han var 13) og skaffer seg en hest (lik Wergelands beste venn, Veslebrunen).

Wergelands program
Ridende oppover Norges hoved-17. mai-gate Karl Johan, får Brenner svar på spørsmål om Christiania anno 1830 og Wergelands studentdager.

Deretter er det ett spørsmål som gjelder: "Hva ville Wergeland?".

Ved Wergeland-statuen svarer Ivo de Figueiredo etter sin forståelse: "Han ville foredle mennesket".

"Men han virket jo nærmest manisk, da?" innvender Hans Olav Brenner.

"I dag er det ikke utenkelig at mannen ville fått en dose Ritalin", svarer Figueiredo, som er i gang med en bok for ungdom om Wergeland.

Veslebrunen galopperer opp mot slottet, og ved Carl Johans fot møter Hans Olav Brenner Wergeland-biograf Odd Arvid Storsveen: "Han ville nok oppnå å forandre det norske samfunnet", svarer han. Videre forteller Storsveen om hvordan kunstnertypen Wergeland ville at denne forandringen skulle være. På spørsmål om han har funnet ut noe nytt, svarer han ved å fortelle om en melankolsk og misforstått mann.

Sinne og medlidenhet
Tilbake på Akershus møter vi tidligere riksantikvar John Herstad, som har skrevet om den riksantikvaren som kong Carl Johan ga embete, nemlig Henrik Wergeland. Herstad røper at på tross av sin profesjonelle holdning både synes han synd på og ble sint av å sette seg inn i temaet Wergeland.

Rannveig Getz Nordheim, gift med Arne Nordheim, ønsker Hans Olav Brenner velkommen inn i (nå kunstner-) boligen Grotten som Henrik Wergeland bygget. Vi møter også forfatter Rune Kippersund i fakkellys i selve grotten under huset. "Han ville bare vel!" svarer Kippersund og understreker viktigheten av vennskap for Wergeland.

Egenprodusert program fra NRK Kultur (2008)
Programleder: Hans Olav Brenner
Regi: Ninja Benneche
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no