Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 22. januar 2005 kl 20.55 Niern: Kadosh - de hellige

Jerusalems lukkede verden

Rivka (Yaël Abecassis) og Meïr (Yoram Hattab) er gift, men har ingen barn. Dette er et problem for den ultraortodokse menigheten i Jerusalem
Rivka (Yaël Abecassis) og Meïr (Yoram Hattab) er gift, men har ingen barn. Dette er et problem for den ultraortodokse menigheten i Jerusalem
I filmens åpningssekvens befinner vi oss i et soverom, hvor en mann og en kvinne sover i hver sin seng. Mannen våkner og begynner å be. Han takker Gud for at han ikke ble født kvinne.

Slik starter historien om ydmykelsen, fremmedgjøringen og opprøret til to unge kvinner som bor i Mea Sharims lukkede verden, området av Jerusalem hvor de ultraortodokse jødene lever avskåret fra resten av samfunnet.

I denne bydelen møter vi Meïr og Rivka som har vært gift i ti år, og som elsker hverandre lidenskapelig. Men de har ingen barn, noe som bekymrer rabbineren i menigheten deres. Malka, søsteren til Rivka, er på sin side forelsket i Yaakov. Han har valgt å leve utenfor menigheten, noe som selvfølgelig blir uglesett.

Det er rabbineren som tar avgjørelsen. Malka skal gifte seg med Yossef, rabbinerens trofaste medhjelper. Når det gjelder Meïr, må han støte fra seg Rivka og gifte seg med Haya for å sikre seg etterkommere.

Rivka flytter. Hun går langsomt til grunne i ensomheten, og hun elsker fortsatt Meïr. Malka velger en annen utvei – hun gjør opprør.

Blandet mottakelse i Israel
Filmen om de to kvinnene som kjemper med å imøtekomme strenge religiøse krav og atferdsmønstre, var sterkt omdiskutert i Israel. "Kadosh" fikk ingen offentlig støtte til tross for at regissøren er et etablert filmnavn som har hatt stor suksess internasjonalt.

Regissøren Amos Gitaï er født i 1950 i Israel, og er opprinnelig utdannet arkitekt. Han har laget filmer på Filippinene, i Israel, USA, Thailand, Japan, Frankrike, Tyskland og Russland, i tillegg til å være engasjert som teaterregissør. Etter at han flyttet tilbake til Israel i 1993, har han laget filmer hvor han fokuserer på de kryssende skjebnene til dem som utgjør den gamle israelske historien og den israelske samtiden.

Israelsk spillefilm fra 1999
Regi Amos Gitaï
I rollene Yaël Abecassis, Yoram Hattab, Meital Barda og Uri Ran Kaluzner
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83