Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 12. august 2003 kl 19.30 Ut i naturen: Himmelporten

Spennende tur i Vest-Jotunheimen

Fjellturist på Dyrhaugsryggen (Foto: Jostein Nyfløtt)
Fjellturist på Dyrhaugsryggen (Foto: Jostein Nyfløtt)
Det blir mange gode, visuelle opplevelser når seerne blir invitert til området rundt Store Skagastølstind i Luster i Vest-Jotunheimen. Vi blir tatt med på en spektakulær tur til den spisseste, og etter manges mening flotteste, av de tre toppene som når over 2400 meter i Norge.

Store Skagastølstind er 65 meter lavere enn Galdhøpiggen, men langt mer alpin og majestetisk å se til.

Brant ned
Ved foten av fjellet ligger Turtagrø som fra midten av 1870-tallet var porten inn til toppen Store Skagastølstind, som først ble besteget av briten William Cecil Slingsby i 1876. Turtagrø blir regnet som selve vuggen for norsk fjellsport. Hotellet, som ble bygd i 1888, har hatt en spesiell plass i hjertet til alle som liker å bevege seg i steile fjellsider. Men natt til 24. januar 2001 brant den gamle bygningen på Turtagrø ned. Sjokk, vantro og sorg preget fjellvandrermiljøet.

Hvorfor var reaksjonene så sterke? "Ut i naturen" har fulgt prosessen fram mot det som kanskje skulle bli en ny inngangsportal til de store himmelske opplevelsene for fjellfolket på Turtagrø. Vi følger også fjerde generasjons fjellvert på Turtagrø på en spennende tur, hvor målet er Store Skagastølstind. Bare halvparten av dem som prøver seg på toppen med det lunefulle været, lykkes i å nå helt opp.

Naturprogram fra NRK Sogn og Fjordane
Programansvarlige: Inge Kjell Holme og Steinar Lote
Prosjektleder: Harald Reitan, Naturredaksjonen, Faktaavdelingen NRK
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83