Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 21. mai 2008 kl 20.10 Planeten vår: Ferskvann

Kilden til liv

Planeten vår: Angel Falls i Venezuelas jungel er nesten en kilometer høyt.
Planeten vår: Angel Falls i Venezuelas jungel er nesten en kilometer høyt.
Kun tre prosent av klodens vann er ferskvann. For landdyr er ferskvann grunnlaget for liv. Vi følger elver fra deres utspring i høylandet til de renner ut i havet. Det er et utrolig mangfold av liv som er avhengig av disse vannveiene.

Angel Falls i Venezuela er verdens høyeste foss, med sine 979 meter fritt fall. Iguacu Falls i Brasil er verdens bredeste foss, og den munner ut i verdens største våtmarksområde, Pantanal i Brasil. I programmet blir det en nærmere titt på det yrende livet ved disse to ferskvannskildene.

I tillegg blir det en skikkelig dypdykk i Baikal-sjøen, verdens dypeste innsjø. Her lever verdens eneste ferskvannssel. I Amazonas møter vi ferskvannsdelfiner, og i Afrika er vi vitne til nilkrokodiller på jakt.

Om serien
Hva er ca 4,6 milliarder år gammel, rund som en kule, innholdsrik som intet annet og som 40 kamerafolk bruker 5 år og 10 000 timer med film på å observere? Svar: Jordkloden.

BBC kjenner nærmest ingen begrensninger når de skal lage naturprogrammer. Og godt er det. Resultatet er nemlig produksjoner som nærmest renner over av fantastiske bilder, morsomme og kuriøse fakta og opplysninger, eksklusive og unike opptak av de mest sky skapninger på de minst tilgjengelige steder.

Denne gang er ambisjonene større enn noen sinne. Vi skal kort og godt lære vår egen planet å kjenne. Fem års filming på over 200 forskjellige steder over hele kloden er kuttet ned til fem programmer, hvert med sitte begrensede tema. Hele serien er filmet i HD-tv, noe som gir sylskarpe bilder. Over 2000 dager i felt er belønnet med unike opptak:

Vi er vitne til isbjørnmoren som kommer ut fra vinterdvale med to unger. Vi ser når en hvithai angriper en intetanende sel. Vi blir med inn i gigantiske grottesystemer og beundrer en million reinsdyr mens de tar seg over den arktiske tundraen. Jordklodens fantastiske mangfold blir grundig dokumentert og forklart.

De norske kommentarene er ved Frode Stang.

Programmet er sendt tidligere.

Innkjøpt naturserie fra BBC Worldwide (2005)
Originaltittel: Planet Earth
Produsent: Alastair Fothergill
Pressekontakt: Anna-Marie Normanntlf: 23 04 78 53 / 907 75 758
TV-seere bes kontakte Publikumsservice tlf: 815 65 900


LENKER
  • Les mer