Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 5. juni 2001 kl 22.00 Copyright mord

Mord med alle rettigheter

Anne Holt er først ut  i en portrettserie med fem nordiske kriminalforfattere. (NRK-foto:Barbara Halden)
Anne Holt er først ut i en portrettserie med fem nordiske kriminalforfattere. (NRK-foto:Barbara Halden)
- Det finnes ikke noen grovere forbrytelse enn å drepe. Det er det som fascinerer de fleste av oss, sier Anne Holt i det første av fem programmer om kriminalforfattere i Norden. ”Copyright mord” tar pulsen på den nordiske krimtradisjonen og lar oss møte noen av dagens utøvere.

Krim er en ekspansiv sjanger, ikke minst her i Norden. Dette har NRK og søsterselskapene tatt konsekvensen av. I de fem nordiske land sendes nå en serie portretter med like mange nordiske krimforfattere. Portrettene retter oppmerksomheten mot kriminalromanen, og forfatterne røper hva som driver dem til å begå mord på trykk. I ”Copyright mord” har hvert land selv valgt den forfatter de portretterer.

Danmark har laget portrett av Anne Holt, Norge av danske Michael Larsen, Sverige av islandske Árni Thórarinsson, Finland av sin egen finske kriminalforfatter Matti Yrjänä Joensuu og Island av svenske Håkan Nesser. Derved skapes både et bilde av forfatteren og et bilde av de nordiske lands oppfatning av hverandre.

Faderløst samfunn
- De beste kriminalromaner er de som samtidig gir et bilde av det samfunnet de foregår i, sier Anne Holt. - De fleste av mine bøker handler om det faderløse samfunn. Det er et stort problem i vår tid at fedrene marginaliseres, og jeg tror vi er på vei mot å skape et emosjonelt klasseskille mellom dem som evner å knytte seg til andre, og dem som ikke gjør det. Det er blant de siste vi ofte finner både forbrytere og ofre, sier Anne Holt.

Hennes egen Harley Davidson-kjørende hovedperson Hanne Wilhelmsen er selv et menneske uten barndom, og det preger hele hennes liv som voksen. Hun er ikke i stand til å forplikte seg i forhold til andre, og det er et skremmende trekk ved et menneske, sier Anne Holt. Forfatteren understreker at Hanne Wilhelmsen på ingen måte ligner henne selv, men derimot er tenkt som hennes egen motsetning.

Serien ”Copyright mord” viser at den nordiske kriminalroman har en del fellestrekk, bl.a. en spennende handling, en konkret og kontant tone og en sosial, samfunnskritisk referanseramme. DR TVs erfarne kulturmedarbeider Svend Erik Øhlenschlæger hadde ideen til prosjektet, og han har en oppfatning om hvorfor nordisk krim er så populær:

- Jeg tror folk er oppatt av kriminallitteratur fordi den gir dem viten om samfunnet vi lever i. Den angår dem fordi de opprøres av kvelende systemer og byråkrati. Og av den meningsløse volden. Og fordi de gjenkjenner hverdagen, med barn som skal hentes og kjærester som skal pleies. Og så er det alltid et fascinerende plot som driver leseren framover, sier Svend Erik Øhlenschlæger som sammen med Preben Kelds har tilrettelagt første del av serien med Anne Holt.

Nordisk samproduksjon
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilde
Anne Holt er først ut i en portrettserie med fem nordiske kriminalforfattere. (NRK-foto:Barbara Halden)