Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 27. september 2006 kl 22.30 Migrapolis: Skjebne

Sorg og savn – er det skjebnebestemt?

Tom-Benny Svensson og reporter Karyn Bennett-Lund (Foto: NRK)
Tom-Benny Svensson og reporter Karyn Bennett-Lund (Foto: NRK)
Vi møter tre mennesker som alle har opplevd sorg, savn og dramatikk i et omfang de fleste blir forskånet for. Tror de selv det var en mening bak det hele?

Isabel Maguja Nielsen er opprinnelig fra Malawi, et land herjet av hiv/aids-epidemien. Isabels egen familie er også hardt rammet av sykdommen; av elleve søsken er kun fire fortsatt i live, og to av dem er smittet av det dødelige viruset. Selv om mye ulykke og sykdom har rammet familien hennes, tror ikke Isabel nødvendigvis at det er en større mening bak.

– Jeg tror ikke du kan snakke om skjebnen. Myndighetene skal ha mye av skylda for at de gjorde så lite for å opplyse folk i epidemiens tidlige fase, mener Isabel. Nå har hun engasjert seg i kampen for å bedre sine landsmenns kår, og samler inn penger til å bygge barnehjem for de rundt 220 barna som er blitt foreldreløse på grunn av epidemien.

Gjenforening
For 17 år siden flyktet Duyen Van Ngo og tre av hans yngre brødre fra Vietnam i en liten båt. Følget ble plukket opp av et norsk skip, og satt i land på Filippinene. Derfra fikk Duyen flyktningestatus og opphold i Norge, og ble etter hvert gjenforent med kona og barna.

To av brødrene ble etter hvert sendt tilbake til Vietnam, men den tredje broren klarte å flykte, og i 2004 var han en av de 98 statsløse vietnameserne som fikk innvilget opphold i Norge.

- Vi to flyktet sammen, og var atskilt i 15 år. I dag ble vi gjenforent i det landet vi begge hadde drømt å komme til da vi først flyktet. Det må være skjebnen, mener Duyen.

Ulykker i kø
Tom-Benny Svensson ble enkemann i en alder av 37 år, da kona døde av hjertestans, kort tid etter at hun fødte en datter. Ekteparet hadde tidligere mistet et barn under svangerskap. Som ung opplevde Tom-Benny at broren tok sitt eget liv, og han har etter hvert innfunnet seg med å måtte oppleve mer tap og sorg enn de fleste.

Selv er han ikke religiøs, og vet ikke om han tror på skjebnen. – Jeg håper ikke det er en forbannelse, jeg tror bare jeg har hatt uflaks. Men man kan jo undres etter alt jeg har vært gjennom, sier Tom-Benny.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra Østlandssendingen
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen, tlf: 95 22 51 63
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900, info@nrk.no