Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 30. oktober 2000 kl 18.10 Mot alle vindar

Mot alle vindar (t)


NRK2 mandag 30. oktober kl. 18.10
Mot alle vindar (1:13)

Gjensyn med populær klassiker

\"Mot alle vindar\" kom på norsk tv første gang i 1981 og ble en av de mest populære tv-seriene på NRK i 80-årene. Historien fra tidlig 1800-tall om den irske jenta Mary Mulvane som ble tvangssendt til Australia for sju års straffearbeid, har brent seg inn i vår hukommelse. Kjærlighetshistorien mellom henne og Jonathan gjorde dypt inntrykk på hele Norges befolkning. I 1990 ble det australske eposet sendt som ønskereprise, og nå byr anledningen seg igjen.

Frem til midten av 1800- tallet brukte Storbritannia Australia som straffekoloni. Blant dem som ble forvist til dette kontinentet, var mange irer som kjempet mot urettferdighet fra den hensynsløse britiske overmakten. Mange av dem så på Australia som \"det nye landet\" og ble boende der resten av sitt liv. Slik får serien et dobbelt bakgrunnsdrama: Motsetningen mellom Irland og England og konflikten mellom nybyggerne i Australia og de britiske myndighetene.

Undertrykkelse
Historien starter i Irland i 1796 når Mary er 18 år og blir innblandet i motstandsbevegelsen. Den forbrytelsen som får fatale konsekvenser for Mary, blir begått i raseri over undertrykkelsen hun og hennes fattige familie er blitt utsatt for i årevis. Forbrytelsen består i å stjele tilbake en ku som britene tok fra familien fordi de ikke hadde penger til å betale tiende til kirken. Mary blir dømt til sju års straffearbeid i Australia.

Dermed starter et skjebnedrama som er både opplevelsesrikt og spennende. I 13 episoder skal vi følge Mary, fra den strabasiøse og grufulle seks måneders lange reisen om bord på skipet \"Britannia\" over til Australia, vi får oppleve hennes tid som tjenestejente hos kaptein Charles Wiltshire og hans kone Louisa og hennes forhold til irske Jonathan, som er dømt til straffearbeid for ran, og som hun senere gifter seg med.

De kjemper en lang og hard kamp mot et brutalt og korrupt britisk militærstyre for å kunne dyrke sin jord i frihet i sitt nye hjemland. Dramatikken de gjennomlever går hånd i hånd med kjærligheten som bare blir sterkere jo nærmere undertrykkelsen kommer dem inn på livet.

Bygger på en sann historie
Karakteren Mary er inspirert av en kvinne som virkelig har levd. Etter nøye forarbeid klarte seriens opphavskvinne og forfatter Bronwyn Binns å rekonstruere kvinnens liv, fra hun var 18 og de neste 12 årene.

I rollen møter vi Mary Larkin, en irsk skuespiller som på en ypperlig måte tolker nyansene i rollefigurens personlighet. Som Jonathan Garrett møter vi Jon English, rockemusikeren som oppnådde internasjonal berømmelse med denne rollen, og som skrev musikken til \"Mot alle vindar\" sammen med Mario Millo. English fikk mange fans i Norge, og noen av seerne husker ham sikkert da han i 1981 holdt rockekonserter ved landets scener.

NRK2 mandag kl 18.10

Australsk dramaserie i 13 deler
Originaltittel: Against the Wind
Regi: Simon Wincer, George Miller
Produsent: Worldvision Enterprices Inc.
Idé og manus: Bronwyn Binns
I rollene: Mary Larkin, Jon English, Gerard Kennedy, Kerry McGuire, Frank Gallagher, Warwick Sims, Hu Pryce, Lynn Rainbow, Frederick Parslow
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36 (hilde.ljoen@nrk.no)

Bilder
1. Mary Larkin har hovedrollen som den irske jenta Mary Mulvane som ble tvangssendt til Australia.
2. Mary blir straffet om bord på båten Britannia som fraktet straffanger til Australia.
3. Jonathan Garrett (Jon English) og Mary Mulvane (Mary Larkin), begge tvangssendt til Australia, blir glade i hverandre og stifter familie.
4. Mary (Mary Larkin) føder sitt barn med stor smerte.
5.Nybyggeropprør.