Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 4. juni 1999 kl 22.30 (H)valfart

(H)valfart (t)


NRK2 fredag 4. juni kl 22.30
(H)valfart

En villfaren hval

Robert har viet hele sitt liv til å reise rundt med en utstilling som består av en preparert og utstoppet hval. På sin siste reise legger han ut til en liten fjellandsby. Men han dør av et hjerteinfarkt før han kommer frem. Hvalen blir stående på byens markedsplass.
Dette merkelige utgangspunktet for en historie ender i et aldri så lite eventyr, som bare kan få en lykkelig slutt.
Etter endel møye makter borgermesteren i den lille landsbyen oppe i fjellene å spore opp en fjern slektning av avdøde og en arving til den utstoppede hvalen.
Sophie Moor, en ung kvinne fra en stor by langt borte, ankommer for å ta den merkelige arven i øyesyn.
Hennes ankomst skjer akkurat i det landsbyen er iferd med å avvikle et bryllup. Bruden, Maria, er en frihetselskende ung kvinne som ombestemmer seg i siste liten og forlater brudgommen Carl på kirketrappen. Rasende bestemmer han seg for ikke å rikke seg en tomme før bruden ombestemmer seg og vender tilbake til ham.

Magisk kraft
Utenfor kirken betrakter han Sophie og hvalen med stor nyskjerrighet. Han hjelper henne med å åpne hvalen og sammen kryper de inn i dyrets mage. Her blir de begge så overveldet av dette kjempedyrets magi at de faller i omfavnelser og het elskov.
Hvalens tilsynelatende magi blir nå åpenbar: Enhver som sover i hvalens mage med dens eier, Sophie Moor, får innvilget ett ønske. Uten å kjenne hvalens magi ønsker Carl at hans brud Maria kommer tilbake, og idet han forlater hvalen står hun foran ham.

Katastrofale følger
Ingen kan beskylde Sophie for at hun ikke tror på slike mirakler umiddelbart. Men hun blir nysgjerrig nok til å teste ut hvalens magi. Hun ønsker seg en annen mann som en gang ble kraftig ydmyket av Carls brudgom Maria. Denne mannen dukker selvfølgelig opp som Sophies ønske, og ønsker for sin egen del at Maria forvandles til en hund. Dermed er katastrofen et faktum.
Sophie kan ikke annet som hvalens eier, enn å finne en mann som vil reversere denne forbannelsen slik at Maria igjen blir et menneske. Men ingen mann i hvalens mage vil forsake sitt ene ønske for Marias skyld.
Regissøren, Robert Dornhelm, ble født i Romania i 1947, emigrerte til Østerrike, hvor han etterhvert har produsert over hundre dokumentarfilmer.
Forfatteren, Michael Köhlmeyer, er også østerriksk med mange litteraturpriser på samvittigheten.
I de viktigste rollene finner vi Maria Schrader, Eva Herzig, Andreas Lust og George Kern.

NRK2 fredag kl 22.30
Tidligere sendt 9.10.1998

Bilder (via Scanpix/Internett)
1. Sophie Moor (Maria Schrader) arver en utstoppet hval med magisk kraft.

2. Scene fra filmen. F.v. Rainer Egger, sekretær, August Schmölzer, borgermester, og Karl Merkatz (herr Johler).

Originaltittel: Der Unfisch
Regi: Robert Dornheim
Manus: Michael Köhlmeyer
Produsent: Terra Filmproduktion