Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 4. mars 2001 kl 20.10 Lonely Planet: Ungarn og Romania

Lonely Planet: Ungarn og Romania (t)

NRK2 søndag 4. mars kl 20.10
Lonely Planet: Ungarn og Romania

Turistene strømmer til Budapest

De to tidligere kommuniststatene Ungarn og Romania er reisemålene for Ian Wright i denne utgaven av Lonely Planet. Spesielt i Ungarn har turismen fått en oppblomstring etter kommunismens fall.

Ian Wright starter sin spennende reise i de to tidligere kommunistiske statene Ungarn og Romania i den ungarske hovedstaden Budapest. Siden kommunismens fall i 1989 har turismen blomstret i byen. Ian smaker på de tradisjonelle ungarske pølsene, slapper av i luksuriøse badeanstalter og besøker en kommunistisk temapark.

Fra Budapest haiker han til Eger hvor han utforsker byens imponerende barokkarkitektur, og plukker druer sammen med en lokal familie som oppmuntrer ham til å drikke rikelig under arbeidet.

Herfra drar Ian videre med buss til nasjonalparken Hortobagy som ligger på den ungarske sletten, pusztaen, som dekker en tredjedel av landet. Pusztaen er de ungarske cowboyenes hjemland. De er berømte for sin ridekunst som de viser i imponerende hesteshow.

Romania etter Ceausescu
Med tog krysser Ian grensen til Romania, hvor hans første stopp er middelalderbyen Sighisoara i Transilvania. Denne pittoreske byen er fødestedet til den beryktede herskeren, fyrst Dracula. Foruten å undersøke denne velkjente historien, prøver Ian Romanias mest populære rett, kalkunsuppe, før han fortsetter videre inn i Karpatene. Her vandrer han litt rundt i fjellene og blir belønnet med den ene betagende utsikten etter den andre. Turen går videre gjennom et område med mange fruktplantasjer og til småbyen Bistrita hvor de rumenske sigøynerne er samlet til festival.

Ian slutter sin tur i den rumenske hovedstaden Bucuresti hvor han ser på noen av de tingene som er tilbake etter Ceausescu-epoken, deriblant det enorme palasset og Ceausescus grav. Ian konstaterer at landet ikke lenger er isolert bak jernteppet, og at livet for befolkningen langsomt er i ferd med å endre seg til det bedre. Det gjelder også forholdene på de rumenske barnehjemmene som har fått hjelp utenfra.

Om serien
Lonely Planet er et velkjent begrep for de reisevante. Reisebøkene fra all verdens land selger i milliontall til ryggsekkturister som ønsker seg tips om enkle og billige måter å ta seg fram i verden på. Også de prisbelønte tv-programmene gir nyttige tips og råd, og reisemålene blir samtidig presentert på en særegen og morsom måte av de unge reporterne. I dag er fjernsynsprogrammene like kjent som bøkene, og har anslagsvis 30 millioner seere. I Lonely Planet er koffert bannlyst. Det samme er tradisjonelle turistattraksjoner, overfylte strender, luksushoteller og guidede turer. Lonely Planets reportere tar oss med til stedene vi må utforske selv.

NRK2 søndag kl 20.10
Sendt 5.12.99

Britisk reiseserie
Originaltittel: Lonely Planet
Produksjon: Pilot Production (1998)
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf. 23 04 98 41 (anne- marie.astad@nrk.no)

Bilde
Kveldens utgave av Lonely Planet bringer oss blant annet til Ungarn.