Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 18. oktober 2000 kl 18.10 Queen

Queen (t)


NRK2 onsdag 18. oktober kl 18.10
Queen (1:6)

Familiesagaen fortsetter

I boken og tv-serien \"Røtter\" (1977) fortalte Alex Haley historien om sin families historie på morssiden gjennom sju generasjoner. 15 år senere fullførte han familiesagaen med \"Queen\", der han fortalte historien om farens familie. Utgangspunktet denne gangen er hans bestemor, mulattjenta Queen.

Historien om Queen og hennes familie strekker seg over to århundrer, helt fra den amerikanske borgerkrigen til det 20. århundre.

Queens far er hvit, men selv blir hun født inn i slaveriet, og hun må kjempe seg fram i en verden fylt av rasisme og uvitenhet. Hun møter fiendtlighet for sin bakgrunn både fra hvite og svarte, noe som gjør henne til et utskudd i alle deler av samfunnet. Til tross for en vanskelig oppvekst finner hun trygghet og kjærlighet, og senere ser hun også sine barn lykkes i deres valg i livet.

Miniserien går over seks episoder, og på rollelisten står stjerner som Ann-Margret, Danny Glover, Halle Berry, Tim Daly, Martin Sheen og Jasmine Guy.

Handling
James Jackson Jr. (Tim Daly) tar over plantasjen \"The Forks of Cypress\" etter sin far i Alabama før borgerkrigen. Hans kjærlighet til den vakre slavinnen Easter (Jasmine Guy) resulterer i et jentebarn som han døper Queen. Dermed er utgangspunktet for serien lagt.

James Jr.s mor, Miss Sally (Ann-Margret), vet at jentungen er hennes barnebarn, men lar henne likevel leve som slave. Hennes hat til barnet stiger når James fortsetter sin affære med Easter også etter at han blir tvunget til å gifte seg med den velstående hvite kvinnen Lizzie (Patricia Clarkson). James og hans nye kone får også en datter, og Queen blir halvsøsterens personlige slave.

I borgerkrigen mister familien Jackson hele plantasjen, og Queen er den eneste som holder motet oppe, vant som hun er til å leve i sparsommelige kår. Hun lagrer mat, dyrker nye bomullsplanter og tar seg av sin hvite familie etter at moren Easter har bukket under for sykdom. Men til tross for hennes sterke innsats for sine medmennesker, vinner hun aldri familien Jacksons respekt. Derfor forlater Queen plantasjen på jakt etter et nytt og bedre liv.

Fortsatt rasisme
Queen oppdager fort at rasismen fortsatt er utbredt til tross for at slaveriet er opphevet. Hun forsøker å finne fotfeste byen Decatur, men det ender med at hun må flykte fra byen sammen med sin nyfødte sønn Abner. Men på fergen til Savannah snur endelig lykken. Her treffer hun enkemannen Alec Haley, som forelsker seg i henne.

Med ham får hun sønnen Simon, som er den første svarte til å fullføre junior high school i Savannah. Han gifter seg og gir Queen tre barnebarn: Advokaten George, arkitekten Julius og forfatteren Alex Haley.

\"Alex Haley?s Queen\" ble det siste verket forfatteren skrev. Han døde i 1992 før boken var helt ferdig, og arbeidet ble fullført av David Stevens.

Serien fortsetter på samme tid i morgen (torsdag), og de fire neste episodene vises fra mandag til torsdag neste uke. Alle episodene blir sendt i reprise i NRK1 den påfølgende morgenen.

NRK2 onsdag kl 18.10
Blir også sendt i NRK1 torsdag kl 09.10

Amerikansk tv-serie fra 1993
Originaltittel: Alex Haley\'s Queen
Produksjon: Warner
I hovedrollene: Halle Berry, Danny Glover, Jasmine Guy, Tim Daly, Ann-Margret, Dennis Haysbert, Martin Sheen og Paul Winfield.
Pressekontakt: Sabine Hammari, tlf 23 04 99 18 (sabine.hammari@nrk.no)

Bilder
1. James Jackson Jr. (Tim Daly) og elskerinnen Easter (Jasmine Guy). (Foto: Warner Bros)
2. James Jackson Jr. (Tim Daly), Easter (Jasmine Guy) og deres datter Queen (Halle Berry). (Foto: Warner Bros)
3. Sally (Ann-Margret), Lizzie (Patricia Clarkson), James Jr. (Tim Daly) og Easter (Jasmine Guy). (Foto: Warner Bros)
4. Alec Haley (Danny Glover) og Queen (Halle Berry). (Foto: Warner Bros)
5. Queen (Halle Berry). (Foto: Warner Bros)