Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 6. februar 2012 kl 22.30 Universets mysterium

Veiviserne


I siste episode av professor Brian Coxs reise gjennom universet viser han hvordan lyset kan studeres for å finne hemmeligheten bak hele universets eksistens.

I tusenvis av år har mennesker brukt lyset som veiviser gjennom hav og på land – nå er det også en kilde for å forstå universet. Men først må Brian skjønne de komplekse egenskapene til lyset. Han legger ut på en reise fra fossilutgravninger i Canada til verdens eldste ørkener.

En sentral kilde på Jorden
På en av verdens største arkeologiske plasser, det egyptiske tempelet Karnak, i Luxor, opplever Brian soloppgangen. Det gir et fasinerende innblikk i hvordan våre forfedre brukte fortidens byggverk for å fange lyset fra himmelen.

De evige spørsmålene
Mens et jagerfly bryter lydmuren, forklarer Brian hvordan lysets hastighet, ikke bare kan måle avstand men også tid. Vi blir med på en reise gjennom lysår for å se hvordan universet oppstod. Og med et av verdens eldste fossiler i hånden betrakter han det som kan skjule svarene på det evige spørsmålet om hvordan livet på Jorden oppstod.

Om serien
Vi kan spore forfedrene våre hundretusenvis av år tilbake. I realiteten er det egentlig slik at historien vår starter enda lenger tilbake i tid, med universets begynnelse. Universet ble til for 13,7 milliarder år siden, og i dag er det fylt opp av hundre milliarder galakser. Hver av dem inneholder milliarder av stjerner. Fordi vi mennesker er en del av universet blir universets historie også vår historie.

En litt annerledes fysiker ved navn Brian Cox leter etter svarene på de store spørsmålene i dette svært populære TV-programmet. Det hadde seks millioner seere da det ble sendt i Storbritannia.


Britisk dokumentar fra 2011
Originaltittel: Wonders of the Universe
Produsert av: BBC, Discovery Channel og Science Channel.
Presseansvarlig: Aesha Ullah , tlf: 23 04 93 75/414 14 653.
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900