Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 mandag 25. juli 2011 kl 21.40 Film: World's fastest Indian

En motorsykkel til begjær


Burt Munro elsker motorsykkelen sin. Hver eneste dag skrur og mekker han på den. Og en dag legger det aldrende fartsfantomet ut på den lange reisen fra New Zealand til USA - med en drøm om å delta i Speed Week i Utah.

Filmen "Ein høgst uvanleg mann" er basert på den sanne historien om Burt Munro (1899-1978), en mann som aldri lot sine ungdoms drømmer falme.

Den rare naboen
De fleste naboene hans i Invercargill synes Burt er litt rar. Mange av dem ønsker nok at han kunne ta en pause fra mekkingen på motorsykkelen og heller klippe gresset.

Burt sin motorsykkel er en klassisk 1920 Indian som han har skrudd på halve livet. I 1967 mener han den er klar til den store styrkeprøven, nemlig Speed Week i Bonneville i delstaten Utah. Men selv er Burt i 60-årene og lider av hjertetrøbbel. Ingen har særlig tro på drømmen hans, likevel stiller alle i Invercargill opp når han skal samle inn penger til reisen til USA.

Fartsdjevelen
I Bonneville, hvor millionærsjåførene får sponsorpenger fra store firmaer, har ingen noen gang sett noen som Burt og den antikke motorfarkosten hans.

Han skulle ha registrert seg som deltaker i løpet for flere uker siden, men arrangørene har ikke hjerte til å vise ham bort da han dukker opp. Men øynene blir store da de inspiserer sykkelen. Ingen bremseklosser? Ingen bremser? Kork i bensintanken? Glattpolerte dekk? De mener dette umulig kan gå bra.

Fin Hopkins
Kritikerne mente at denne rolletolkningen er en av Anthony Hopkins beste da filmen kom ut i 2005. Stillferdig og innbitt viser han Burt Munros pasjon og evigvarende drøm om å lage verdens raskeste motorsykkel. Under innspillingen av filmen kom Burts barn på besøk på settet. De skal ha blitt rørt til tårer over Hopkins tolkning av faren deres.

Sendt tidligere.

Amerikansk drama 2005
Originaltittel: The World’s Fastest Indian
I rollene: Anthony Hopkins, Iain Rea, Tessa Mitchell, Aaron Murphy, Tim Shadbolt.
Regi og manus: Roger Donaldson
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900