Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 15. februar 2009 kl 21.15 Hovedscenen: Arturo Toscanini -med egne ord

Arturo Toscanini om musikk og politikk

John Hellweg som den store maestro Toscanini i dokudramafilmen
John Hellweg som den store maestro Toscanini i dokudramafilmen "Arturo Toscanini – med egne ord". (Foto: Spectra Int.)
Arturo Toscanini (1867 – 1957) var en av de største og mest berømte dirigenter verden har sett, en maestro med stor M. Paradoksalt nok var han også meget lukket og sky. Med filmen om Toscanini åpner regissør Larry Weinstein ("Beethovens hår", "Under toskansk himmel") for innsikt i mesterdirigentens sinn.

I filmen anvender Weinstein bl.a. hemmelige lydbåndopptak som sønnen Walfredo gjorde av samtaler med faren. I opptakene snakker Toscanini fra sitt hjerte om musikk og politikk. I 1936 forlot han Italia i protest mot Mussolinis fascistregime til fordel for USA. Likeså snakker han om noen av hans amorøse sprell.

Den tause Toscanini
Den feterte dirigenten ga aldri intervjuer, og etterlot seg ingen dagbøker eller notater av noe slag. Men i løpet av Toscaninis siste leveår (han la dirigentpinnen på hylla i 1954, 87 år gammel) gjorde sønnen hemmelige opptak av 150 timer med samtaler mellom seg og faren, resten av familien og venner som besøkte hjemmet i Riverdale, New York.

Verdi, Puccini, Mussolini og Hitler
Da de ble tatt fram igjen, hadde lydbåndrullene ligget innelåst i et bankhvelv i over 50 år. På grunnlag av dem har Larry Weinstein iscenesatt et dokudrama, der samtalene gjenskapes.

Bl.a. snakker Toscanini om sine sammenstøt med Mussolini og Hitler. Han minnes også sine kolleger fra før i tiden, folk han kjente og iblant samarbeidet med, som Verdi, Puccini, Furtwängler og Stokowski. Den tyske dirigenten Furtwängler (sjefdirigent 1922 – 54 for Berlinfilharmonikerne) var Toscaninis rake motsetning. Der tyskeren var dvelende og ettertenksom dyrket latineren et rått driv, var vill og pågående, f.eks. i Beethoven-symfoniene. Når Toscanini "forteller" om Puccini, hører vi her faktisk mannen som dirigerte den første framførelsen av "La Bohème" i 1896!

Det hele er bundet sammen med filmopptak fra Toscaninis største konsertopptredener.

Kanadisk musikkprogram (2008)
Originaltittel: Toscanini in His Own Words
Produsert av: Spectra International Distrib.
Kontaktperson i Programinformasjon: steinar.dahl@nrk.no, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no