Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 1. juni 2009 kl 19.30 Skibladner

I motvind og høye bølger i 150 år

Skibladner passerer Nes kirke. Båten hører sommeren til og om beitet var dårlig, måtte bøndene likevel slippe ut kyrne for at de hvertfall skulle få se Skibladner. (Foto: Jan Vidar Lie Pedersen)
Skibladner passerer Nes kirke. Båten hører sommeren til og om beitet var dårlig, måtte bøndene likevel slippe ut kyrne for at de hvertfall skulle få se Skibladner. (Foto: Jan Vidar Lie Pedersen)
Mjøsas Skibladner er mer enn sommerlig idyll, jordbær og fersk laks. Båten var resultat av strid og opprør. I kveldens dokumentarprogram fortelles hele historien.

Det ble kranglet om båtens navn og stavemåten. Byggingen ble utsatt på grunn av krig. To ganger har båten forlist, og rederne har kjempet mot politikere som ville senke båten på dypt Mjøsvann for å spare penger. Konkurransen har vært hard, ikke bare mot andre passasjerskip på Norges største innsjø, men også jernbane og bilisme har skapt vansker.

I dag er Skibladner en turistattraksjon av internasjonal rang, fredet og støttet av mange. En tid kjempet rederne for å holde båten flytende økonomisk. Det måtte opptas lån for å få den i drift, og selv kapteinen gikk inn for å modernisere båten med propell foran 100-årsjubileet. Både miljøvern-, helse- og sjøfartsmyndighetene har skapt strid rundt båten som debuterte i 1856 i rosa og grønn fargedrakt.

I dokumentaren om DS Skibladner har programskaperne fulgt båtens historie helt fra den omstridte starten i 1850-årene, men de har også fulgt jubileumssesongen for Mjøsas hvite svane. Høydepunktet ble fredningen av båten på jubileumsdagen.

Programmet er sendt tidligere.

Egenproduksjon fra NRK Hedmark og Oppland
Ved Siri Wiberg Clausen, Jan Vidar Lie Pedersen og Arvid Torsgard
For ytterligere informasjon: Prosjektleder Jan Vidar Lie Pedersen, tlf. 61287281/92652938