Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 26. april 2005 kl 19.55 Fra loft og kjeller

Spennende skattejakt

Bonden sjøl Bjørn Omnes, Stine Woxman, Frode Aga og Kjell Fuglehaug (Foto: Trond Lillealtern, NRK)
Bonden sjøl Bjørn Omnes, Stine Woxman, Frode Aga og Kjell Fuglehaug (Foto: Trond Lillealtern, NRK)
Denne gangen drar "Loft og kjellergjengen" til Bergan gård i Gvarv i Telemark, en gård som skriver seg helt tilbake til folkevandringstiden, 400 – 600 år e.Kr. I dag er det Vilde og Bjørn Omnes som driver den store eiendommen som har rundt 6000 frukttrær.

Familien har tatt vare på det mest verdifulle av ulike gamle gjenstander opp gjennom årene, og det sier seg selv at det ikke blir plass til alt innomhus. Derfor er høyloftet på låven de senere årene blitt brukt som lagerplass for alt det som er overflødig av gamle redskaper og husgeråd.

- Det ble følgelig en ganske interessant og spennende skattejakt på den store låven, sier programleder Kjell Fuglehaug.

Verdifulle bygningsmaterialer
Et tråorgel, karnevalsmasker og en harpeleik var noe av det som var stuet vekk sammen med gamle landsbruksmaskiner og bygningsmaterialer. – Og gamle bygningsmaterialer bør man ikke kaste, sier Fuglehaug, som ble positivt overrasket da skraphandler Stine Woxman prissatte rekkverkslister og gamle sideprofiler til 100 kroner stykket.

Uten mat og drikke…
Reisekokken Frode Aga slet med å bestemme menyen fra Bergan gård ettersom det bare var frukttrær å se så langt øyet rakk. Men det viste seg at gårdseieren hadde nyskutte skogsduer hengende på stabbursveggen, og dermed ble det mat denne gangen også – selv om selve serveringen bød på problemer. – Gled dere, sier programlederen med et lurt smil.

Tema og auksjon
Et eget lite tema i programmet er stempling av gammelt sølv. Når det gjelder auksjonen, kan du i kveld by på leggbeskyttere av skinn til bruk når man rir, samt et patronbelte. Opplysninger om auksjonen finnes på NRK Tekst Tv, side 528.

Om serien
I åtte programmer ut over våren skal programleder Kjell Fuglehaug sammen med skraphandler Stine Woxman ta seg inn på loft, i kjellere, låver, uthus og stabbur rundt omkring i landet på jakt etter antikviteter og andre interessante ting som er blitt stuet vekk på grunn av plassmangel eller av andre årsaker.

Seertallene viser at serien "Fra loft og kjeller" slår godt an hos fjernsynspublikummet. Sendingen tirsdag 29. mars nådde en foreløpig topp da 699.000 fulgte programmet på NRK1.

Egenprodusert underholdning fra Program riks, NRK Hordaland
Programleder: Kjell Fuglehaug, tlf: 98 89 07 70
Prosjektleder: Trond Lillealtern, tlf: 95 02 88 58
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 60 78