Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P1 søndag 18. november 2007 kl 07.03 Sølvsuper

Med hjertet i India

Undis og Nico Singh (foto: NRK / Ingri Garberg).
Undis og Nico Singh (foto: NRK / Ingri Garberg).
-Det første møtet med India var rett og slett et sjokk. Jeg overnattet i et trangt rom uten airconditioning. Inn av vinduet sivet lukter og lyder, og utenfor var det rautende kyr, store menneskemengder og tutende biler. Men det er ikke bare ett India. Hvis du tilhører eliten bor du bak høye murer og uvennlige gjerder, med høy levestandard og flere eiendommer.

30 år gamle Undis Vatvedt Singh fra Oslo er gift med en indisk lokalpolitiker fra en velstående og innflytelsesrik familie. De bor i den nordlige delen av landet, og i mars neste år venter paret barn.

Undis havnet i India ved en tilfeldighet. Hennes plan var å studere europeisk sikkerhetspolitikk i Brûssel, men i stedet ble det hindi-studier, et av de tjuetalls offisielle språkene i India.

Så pakket hun ryggsekken og dro til India for å praktisere og lære mer av språket.
Noen år senere møtte hun mannen sin, Nico, og det skjedde på den måten slike møter ofte skjer også i Norge, på en hyttetur.

Familien hun er inngiftet i tilhører eliten så Undis og Nico bor stort og flott med egen kokk og 7-8 tjenere i en velregulert by med vakre rekreasjonsområder. Samtidig vet hun at dette er et land der 800 millioner mennesker lever under fattigdomsgrensen og 35 millioner barn er hjemløse.

-Det som har overrasket meg mest er hvor kald en kan bli i forhold til alle tiggerne. Du setter deg i bilen for å kjøre til store selskaper eller til shopping i fancy butikker mens du vifter bort tiggerne som klynger langs bildørene. Situasjonen er nærmest absurd, og jeg må stadig minne meg selv om at også de er mennesker.

Det er klart det gjør et dypt inntrykk når du innser at du ikke lenger ser alle de fillete og utsultede menneskene, sier Undis som selv har en plan, et prosjekt hun håper å få i gang for å hjelpe sine medsøstre.

Denne planen kan du høre mer om i Sølvsuper søndag 18.november kl. 7:03. Programleder er Ingri Garberg