Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 29. juli 2013 kl 21.30 Vasaskipet - ei tidsreise

Vasaskipets skjebne


Anders Wahlgrens todelte dramadokumentar gir et innblikk i hvordan vanlige folk levde for nesten 400 år siden, da Vasaskipet ble bygd. Det er også en berettelse om en nasjonal katastrofe.

På 1600-tallet var Stockholm en liten hovedstad med knapt femti tusen innbyggere. Fattigdom, desperasjon og vold herjet hovedstaden, og over åtti mennesker ble drept årlig.

På samme tid var kong Gustav 2 i krig i Polen, og trengte nye skip. Mange nederlandske, tyske, russiske og engelske tømrere flyttet til Stockholm for å arbeide med utbyggingen. I 1628 sto et av Europas største skip, Vasaskipet, ferdigstilt.

Katastrofal jomfrutur
Da skipet endelig skulle sjøsettes, samlet tusenvis av tilskuere seg langs Stockholms kaier for å se Vasa gli ut på sin jomfruferd. Lite visste de om at det hele ville ende i en katastrofe.

Etter en kilometer kullseiler det statlige skipet, og synker på snaue fem minutter. Av de 130 menneskene om bord, drukner over 40.

Det skulle ta over 300 år før skipet ble funnet. Året var 1961. Gjennom unike bilder fra bergingen følger vi Vasas vei opp til overflaten igjen. Et lite, urørt stykke fra 1600-tallet blir tatt hånd om av arkeologer, hvor historien til menneskene om bord blir gjenfortalt gjennom kadaver, gjenværende personlige eiendeler og utstyr.

Om dokumentaren
Den todelte filmen om Vasa er en berettelse om en nasjonal katastrofe som utspant seg midt i Stockholm i begynnelsen av 1600-tallet. Det har tatt tre år å ferdigstille filmen, og med hjelp av den nyeste digitale teknikken har Stockholm blitt rekonstruert ned til minste detalj som byen så ut i 1628.

Svensk dokumentar (2011)
Originaltittel: Vasa 1628
Produsert av: SVT
Pressekontakt: Sarah Jordanson Fauske / 415 06 747
TV-seere kan kontakte Publikumsservice / 815 65 900